Sylt- och saftguide

08 september 2016

 

Saft - grundrecept
1. Koka upp rensade och sköljda bär, låt sjuda i ca 10 minuter.
2. Mosa sönder bären.
3. Häll bärmoset genom en saftsil.
4. Häll saften i en ren kastrull. Tillsätt 6 DL socker per 1 L saft.
5. Koka tills sockret smälter. Skumma noggrant!  

Sylt - grundrecept
1. Koka upp rensade bär eller frukter med syltsocker
2. Koka under omrörning i ca 5 min.
3. Skumma noggrant med hålslev!

Några korta tips när du ska sylta & safta:

  • Välj råvaror av hög kvalitet
  • Var jättenoga med hygienen
  • Skumma väldigt noga. Skummet innehåller bakterier och mögelsvampar  
  • Fyll flaskor och burkar upp till kanten så att så lite luft som möjligt finns kvar
  • Koka hellre flera mindre satser sylt istället för en stor sats  
  • Om sylten är för fast eller klumpig, koka upp den igen med lite vatten

Förslag på smaksättning:

  • Kanel eller stjärnanis med bär
  • Hackade mandlar i sylten
  • Lavendelblommor med jordgubbar
  • Riven mörk choklad i sylten
  • Ingefära med rabarber