Torka mera med frukt- & svamptork!

25 september 2015

Så här års är skogen full av guld och äppelträden dignar av härlig frukt. Det är med andra ord dags att skörda, torka och fylla skafferiet med godsaker inför vinterns träda. Att torka svamp och frukt kräver dock en hel del utrymme, och bor man inte i ett slott blir det snabbt trångt mellan de utspridda tidningsuppslagen. En behändig kökspryl i skördetid är därför frukt- och svamptorken! Med denna kan du enkelt torka allt från svamp till äppelskivor eller tomater på rätt temperatur. Svamptorken har dessutom smarta våningsplan som gör att du slipper skrymmande tidningspapper i hela köket. Svamptorkar finns i olika storlekar och prisklasser, så se till att investera i en som passar din skördemängd och plånbok! Svamptorken är också en perfekt present till den som tycker om naturlig mat och konservering. Är du intresserad av raw food är en livsmedelstork en viktig köksapparat som möjliggör ”tillagning” av råvaror utan att spilla den näring som vanlig upphettning gör (torkningen bör då ske på max 48°C). Långsamt torkad mat möjliggör en organisk diet som är full av nyttiga enzymer och näring som kroppen har möjlighet att tillgodogöra sig. Viktigt att tänka på när du torkar livsmedel är att ställa in rätt temperatur för rätt råvara- du hittar en tabell med rekommenderade temperaturer och torktider längst ned i detta blogginlägg. Ska du torka något som inte finns med i tabellen? Hör av dig så fixar vi rekommenderad temperatur och torktid! Läs mer om våra olika svamptorkar nedan;

Svamptork Waves

Prisvärd svamptork med värmeelement och luftcirkulationsfrämjande design. Svamptorken har 5 torklager, strömbrytare och överhettningsskydd. Perfekt för dig som torkar mindre mängder svamp eller är intresserad av rawfood.

Pris: 390:- http://www.kitchentime.se/sv/k/koksapparater/ovriga-kokmaskiner/svamptorkar

Vera 2.0 Frukt o Svamptork Havsö

Ännu en prisvärd svamptork med värmeelement och fem stycken torkbrickor. Svamptorken är enkel att rengöra och har inställningsbar termostat mellan 35°C-70°C. Passar för dig som torkar mindre mängder frukt och svamp.

Pris: 399:- http://www.kitchentime.se/sv/k/koksapparater/ovriga-kokmaskiner/svamptorkar

Frukt- och Svamptork 6775 OBH Nordica

Med sina två effektlägen kan du anpassa effekten efter vad som ska torkas. Svamptorken har fem torkgaller med en diameter på 33 cm och överhettningsskydd för säker användning. Denna tork har inbyggd fläkt för effektiv torkning.

Pris: 569:- http://www.kitchentime.se/sv/p/frukt-och-svamptork-6775

Svamp- och Frukttork Princess

Denna tork har sex torkbrickor och stor torkyta. Svamptorken kan användas på mellan 35°C-70°C i upp till 12 timmar i sträck. Det fungerar lika bra att torka frukt  och örter som svamp i maskinen.

Pris: 599:- http://www.kitchentime.se/sv/p/svamp-och-frukttork

Svamp/Frukttork Severin

Svamptork i medelstorlek med fem våningar. Klarar att torka både svamp och fruktbitar utan problem. Frukttorken har en maxtemperatur på 85°C i botten och 70°C på översta våningen.  Perfekt för dig som tycker om att göra nyttiga snacks! Här kan du läsa en recension av svamptorken skriven av matbloggerskan Nina Kaufmann; http://ninakaufmann.se/2015/september/torkmaskin-fran-kitchen-time.html 

Pris: 599:- (ord 699 kr) http://www.kitchentime.se/sv/p/svamp-frukt-tork

Frukt- & Svamptork Dry-5 Tre Spade

Med svamp- och frukttorken från Tre Spade kan du på naturligt sätt torka grönsaker, frukt, svamp, blommor och örter i fem olika utdragbara fack. Dry-5 arbetar snabbt, säkert och hygieniskt och ger goda resultat varje gång, i alla miljöer. Torken är gjord i ABS-plast och har en total torkningsyta på 4300 cm2. Värmeelementet kan justeras med en termostat. Torken har obegränsad drifttid.

Pris: 2379:- http://www.kitchentime.se/sv/p/frukt-svamptork-dry-5

Torkugn med timer 4 brickor Excalibur

Excalibur 4400 är en kompakt modell med 4 tråg som ger 28 X 28 cm torkyta per tråg. Denna modell passar de med platsbrist och som bara har behov av att torka mindre kvantiteter men inte vill tumma på kvaliteten. Fläkten (4 tum) är placerad bak i maskinen så att den distribuerar värme och luft jämt över de 4 trågen.Termostaten är ställbar mellan 29 och 68°C. Torkningsguide för allt ifrån kött till yoghurt medföljer.

Pris: 2400:- http://www.kitchentime.se/sv/p/torkugn-med-timer-4-brickor

Torkugn 10 brickor Rostfritt Stål Excalibur

Livsmedelstorkarnas Rolls Royce från amerikanska Excalibur är en professionell och lättanvänd livsmedelstork med stor torkyta och hela 10 torkbrickor. Istället för att torka underifrån som många av de mindre exklusiva modellerna har Excalibur sitt aggregat i bakkant, vilket ger en jämn torkning (Turbo Charge Parallexx Drying System). Om du tar bort några av brickorna är det även möjligt att torka livsmedel som är lite större. Justerbar termostat på mellan 29-68˚C och en stark fläkt driver luften horisontellt över varje fack. Excaliburs fläkt och torksystem fungerar utmärkt med torktemperaturer så lågt som 40° C. Då bevaras alla enzymer och näringsämnen som enligt många raw-food-kunniga förstörs i andra torkanläggningar som ofta behöver mer än 48° C för att uppnå ett godkänt resultat.

Pris: 10990:- http://www.kitchentime.se/sv/p/torkugn-10-brickor-rostfritt-stal

 

Torktabell Frukt & Grönsaker

Vill du torka dina råvaror enligt raw food-princip? Sänk värmen så att den aldrig överstiger 48°C! Detta förlänger den beräknade torktiden.

 

 

 

Frukt

 

 

 

Beredning

 

 

 

Temperatur

 

 

 

Tid

Äpple

Kärna ur & skär ringar eller klyftor

ca 57°C

7-15 timmar

Aprikoser

Dela i halvor, ta bort kärnan och torka med skalet nedåt

ca 57°C

20-28 timmar

Ananas

Skala & ta bort de hårda delarna i mitten. Skär i klyftor eller skivor

ca 57°C

10-18 timmar

Banan

Skala och skiva

ca 57°C

6-10 timmar

Bär

Låt vara hela

ca 57°C

10-15 timmar

Fikon

Skär i fjärdedelar och torka med skalsidan nedåt

ca 57°C

22-30 timmar

Jordgubbar

Snoppa och skär i halvor eller fjärdedelar

ca 57°C

7-15 timmar

Vindruvor

Dela i halvor eller låt vara hela, torka med skalsidan nedåt. Torktiden halveras om druvorna skalas

ca 57°C

22-30 timmar

Persikor

Dela, ta bort kärnan och skär i önskad storlek

ca 57°C

8-16 timmar

Plommon

Dela på hälften, ta bort kärnan och tryck in den rundade delen för effektivare torkning

ca 57°C

8-16 timmar

Rabarber

Hacka i mindre bitar, ca 1-2 cm tjocka

ca 57°C

6-10 timmar

 

 

 

 

Grönsak

Beredning

Temperatur

Tid

Aubergine

Skiva

ca 52°C

4-8 timmar

Bönor (Vaxbönor/Haricot Verts)

Skär bort ändarna, dela eller skär ett snitt och torka hela

ca 52°C

8-12 timmar

Broccoli

Trimma stjälken och skär stammen i fjärdedelar. Kronorna kan torkas hela

ca 52°C

10-14 timmar

Gurka

Skär i smala skivor

ca 52°C

4-8 timmar

Kål

Trimma stjälkarna/det yttre skalet och skär i strimlor eller dela i lagom stora blad

ca 52°C

7-11 timmar

Lök

Ta bort roten, toppen och skalet. Klyfta eller skiva

ca 63°C

4-8 timmar

Majs

Ånga tills du enkelt kan skära loss majskornen, sprid ut på brickan. Rör/skaka under torkningen

ca 52°C

6-10 timmar

Morötter

Skär av ändar, skala om nödvändigt. Skiva eller skär julienne eller kuber

ca 52°C

6-10 timmar

Pumpa

Skär i bitar, ta bort kärnor. Ugnsbaka eller ångkoka tills köttet kan tas loss från skalet, mixa i en mixer och sprid ut på bakplåtspapper

ca 52°C

7-11 timmar

Stjälkselleri

Skär loss från stjälken, strimla i smala skivor

ca 52°C

3-10 timmar

Svamp

Borsta bort jord och smuts, dela i lagom stora bitar. Sprid ut så att svamparna inte nuddar varandra på torkbrickan

ca 52°C

3-7 timmar

Zucchini

Skiva

ca 52°C

7-11 timmar

Ärtor

Skala, ånga, skölj med kallt vatten och torka med papper

ca 52°C

4-8 timmar