Bananpaj

15 augusti 2016

Härligt len kolapaj med smak av banan. Denna dessertpaj är enkel att förbereda och en riktig favorit för alla åldrar!


75 g osaltat smör
150g degistivekex
2 msk kakao

Fyllning
1 ½ vispgrädde
1 krm vaniljpulver
2 dl socker
75 g osaltat smör

1 tsk salt (gärna flingsalt)
2-3 st bananer (inte för övermogna- det är självklart en smaksak)
2 ½ dl vispgrädde
kakao
chokladkaka

 

Gör så här
Mixa digestivekexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt i matberedaren, tillsätt även kakao. Kör sedan så att det formas till en pajdeg. Tryck sedan ut degen i en form som är ca. 14 cm i diameter. Förvara sedan i kylen 20 min.

Värm grädde och vaniljpulver på svag värme, det får inte koka upp. Värm i en annan kastrull sockret, och när det börjar smälta rör försiktigt tills allt socker är smält. Sockret ska ha en gyllenbrun färg. Tillsätt sedan smör. När smöret har smält under omrörning tillsätts även gräddblandningen. Rör tills du fått en slät och fin kolakräm. Häll upp i en burk och låt svalna i rumstemperatur.

När kolakrämen har svalnat så tar du ut pajbotten ur kylen och fyller den med kolakrämen. Skär fina bitar av bananerna och dekorera ovanpå, sedan toppar du bananerna med uppvispad grädde och hyvlar sedan över choklad från chokladkakan och pudrar över kakao lite lätt.