Därför älskar vi smoothies

16 augusti 2016

På bilden: Oster Blender Beehive Pro

Rikligt med frukt och grönsaker dagligen är hemligheten bakom ett sunt liv och en välmående kropp. Att få i sig tillräckligt stor mängd nyttigheter kan dock vara svårt, men med hjälp av smoothies och olika sorters juicer kan vi smidigt få i oss tillräckliga mängder frukt, bär och grönsaker. Fördelarna med smoothies och juicer är att de smakar gott, är enkla att göra, kan göras i stora mängder på en gång och att hälsosamma näringsämnen och mineraler enkelt läggs till i blandningarna.

Frukt och grönsaker innehåller vitaminer, mineraler och fibrer men även fytokemikalier och enzymer. Fytokemikalier hittas i växter, de innehåller växtöstrogener som är väldigt lika kroppshormonet östrogen. Fytokemikalier skyddar växter mot olika bakterier, solstrålning och föroreningar medan deras effekt på människor handlar om att dämpa inflammation, aktivera immunförsvaret och fungera som antioxidanter. Fytokemikalier bidrar även till en friskare och mer välmående hy med bibehållen fräschör. 

Den perfekta smoothien görs genom att blanda ihop såväl grönsaker och frukt som nötter och frön. Det lönar sig att blanda rikligt med olika färger eftersom olikfärgade grönsaker och frukter har olika egenskaper och därmed också olika effekter i kroppen! Vi har plockat ihop en del olika ingredienser som kan användas i smoothies och juice och också tagit reda på varför just de här ingredienserna är bra för dig.

Kryddor

Ingefära – förebygger förkylning, lindrar illamående, renar kroppen från toxiner.

Gurkmeja – bra för matsmältning och lever. Innehåller curcumin som har antiinflammatoriska egenskaper (jmf. med hydrokortison).

Svartpeppar – hjälper kroppen att arbeta med gurkmejans curcumin.

Cayennepeppar – kickstartar matsmältningssystemet, ökar både ämnesomsättningen och cirkulationen i kroppen. Hjälper med att rena kroppen och levern.

Kanel – dödar bakterier, underlättar matsmältningen och ökar cirkulationen.

Bär, Frukt och Grönsaker

Citron – hjälper matsmältningen, kan hjälpa balansera en försurad kropp, rensar kroppen och levern och förebygger förkylning.

Apelsin – lindrar matsmältningsproblem.

Spenat – ett superlivsmedel som innehåller bl.a. C-, A- och K- vitamin samt B9 – folsyra. Bra för immunsystemet och rik på antioxidanter.

Rödbeta – renar blodet, stimulerar bildningen av röda blodkroppar vilket ökar syreupptagningen i blodet. Rödbeta sägs också vara bra mot högt blodtryck.

Blåbär – är Nordens superfood. Den innehåller bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-, E – och  B – vitamin, järn och betakarotener. Rikt på antioxidanter.

Jordgubbar – rika på antioxidanter som stärker kroppens immunförsvar. Innehåller ex. Flavonoider, C-vitamin, ellagsyra, järn, fibrer och folsyra.

Morot – innehåller rikligt med karoten (gulorange ämne) som levern omvandlar till A-vitamin, bra för huden, bekämpar virus – och bakteriedödande, sänker kolesterol och är bra för hjärtat.

Avokado – hjälper till att bevara huden mjuk och frisk, reglerar blodtryck, är bra för hjärnkapaciteten. Den innehåller vitaminer, mineraler, fettsyror och antioxidanter: Omega-3 fettsyror, C-, A-, E- och B-vitamin, magnesium och kalium.

Hur blandar man en hälsosmoothie eller –juice?

 • För att rensa kroppen från toxiner, döda bakterier och förebygga förkylning:

Morötter, äpple, apelsin, gurkmeja, ingefära, citron

 • För hydratisera, förebygga anemi och hjälpa matsmältningen:

Gurka, äpple, kiwi, spenat, citron, ingefära

 • För att få energi och pigga upp kroppen på morgonen:

Citron, apelsin, kanel, blåbär, banan, ingefära eller morötter, rödbeta, ingefära, apelsin, citron, cayennepeppar

 • För att hjälpa matsmältning och motverka inflammation

Kokosmjölk, banan, blåbär, gurkmeja, svartpeppar, kanel

Recept på en energigivande & nyttig smoothie!

Det här behöver du:

 • 1 avokado
 • 5 dl spenat
 • 2 äpplen
 • ½ citron
 • 4 dl kokosvatten
 • 1 dl frysta blåbär
 • 1 msk krossat linfrö

Eventuell garnering; färska blåbär och citronmeliss

Så här gör du:

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slät dryck. Häll upp i generösa glas och toppa med blåbär och citronmeliss.