Galett med karamelliserad lök & fikon

15 augusti 2016

Denna medelhavsinspirerade paj med smak av fikon, karamelliserad lök och fetaost är perfekt som sommarmiddag! 

Skärbräda med låda från Continenta. 


100 g osaltat smör
3,5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1 ägg
1 msk vatten
sesamfrö

Fyllning
4 st gul lök
2 msk smör
2 tsk socker
1 dl vatten
salt

6 st fikon
200 g fetaost
2 dl riven ost
balsam vinäger/kräm

Gör så här
Mixa smör, grahamsmjöl, salt, ägg och sesamfrön i en matberedare. Tillsätt vattnet sist. Plasta sedan in degen och förvara i kylen 10 min. Kavla sedan ut på ett bakplåtspapper till en 4mm tjock deg. Riv osten på pajdegen och smula sedan över fetaosten, salta  och peppra.

Skiva löken och stek på hög värme med smör. Löken ska ta färg med inte bli bränd. Sänk värmen och låt låt löken få fin färg, salta och sockra. Tillsätt vatten och låt det koka in på medelvärme. När löken är mjuk och söt är den klar.

Bred ut den karamelliserade löken på osten. Skiva fikonen och lägg ovanpå, droppa över några droppar balsamicovinäger och vik sedan in sidorna så att det skapas en kant. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö på semsamfrön.

Avnjutes som den är eller med en god sallad.