Klassisk västerbottenpaj med kantareller

16 augusti 2016

God, klassisk matpaj som passar perfekt till kräftskivan! 


125 g osaltat smör
1 msk vatten
1 ½  dl grahamsmjöl
1 ½ dl dinkelmjöl

Fyllning
3 st ägg
2 dl vispgrädde
150g västerbottenost
½ tsk salt
1 krm peppar

kantareller (önskad mängd)
smör
timjan

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda tärnat smör, grahamsmjöl, dinkelmjöl och vatten och kör i en matberedare för snabbt resultat till deg. Kavla ut och klä en pajform med degen, låt sedan vila 30 min i kylen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda sedan i 10 min.

Vispa ägg, tillsätt sedan vispgrädde, riven västerbotten, salt och peppar. Fyll pajskalen på fyllningen och grädda i 25 min till pajen fått en gyllenbrun färg. Putsa och dela kantarellerna och stek i smör. Krydda av med salt. När pajen är färdig toppar du den med de smörstekta kantarellerna och färsk timjan.