Miniburgare på spett

29 juni 2016

Minihamburgarna är perfekta på buffébordet eller som snack på mingelfesten!


Hamburgerbröd med svarta & vita sesamfrön:

4 dl vetemjöl special 
2 dl grahamsmjöl 
25 g jäst 
25 g smör 
2 1/2 dl mjölk 
1/2 tsk salt 
1 ägg 
Sesamfrön, vita & svarta 

Hamburgare:

500 g nötfärs (vi malde färs på högrev men färdigmald går också fint!) 
1 ägg 
Salt 
Svartpeppar 

Så här gör du hamburgerbröden:

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det blir fingervarmt. 
  2. Häll smör och mjölk i en bunke och smula ner jästen. Rör om till jästen har löst sig, tillsätt salt. 
  3. Arbeta in mjölet till en deg i köksmaskin med degkrok ca 5 minuter, eller förhand ca 10 minuter. 
  4. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i bunken ca 40 minuter. 
  5. Rulla ut degen och dela upp i lika stora delar, för minihamburgare kan du göra 24 delar. Rulla till bollar och lägg upp på en bakplåt med bakplåtspapper. 
  6. Låt jäsa på plåten under bakduk ca 35 minuter. 
  7. Sätt ugnen på 225 grader. 
  8. Rosta svarta och vita sesamfrön i torr panna ca 1 minut tills de fått lite färg. 
  9. Pensla bröden på ovansidan med ett uppvispat ägg. Strö på svarta och vita sesamfrön eller lägg sesamfrön på en tallrik och doppa ovansidan av bullarna i fröna.
  10. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 8-10 minuter tills de fått färg.
  11. Låt bröden svalna under en bakduk och dela sedan bröden.

Så här gör du hamburgarna:

  1. Mal högrev och lägg färsen i en bunke och blanda med ägg och kryddor efter smak. 
  2. Forma hamburgarna och stek i en grillpanna eller lägg på grillen. Tänk på att de drar ihop sig en smula så gör dem ett par centimeter bredare och plattare än hur du tänker dig slutresulatet!

Tillbehör till hamburgarna: 

  • Bladsallad 
  • Avokado 
  • Tomat 
  • Gurka 

Dressing: Coleslaw eller avokadoröra, ketchup och senap