Recept | Gingravad Lax

05 december 2015

En gingravad lax med en tydlig enbärston gör sig riktigt bra på julbordet! Tips: Numera är kvaliteten på laxodlingarna så hög så rekommendationen att frysa laxen innan du gravar den är borttagen. Om du ska grava vild lax är det dock bra om du lägger fisken i frysen ett dygn innan du gravar den.


Det här behöver du:

En laxsida på ca 800 g
2 msk gin
2 msk enbär
1 msk vitpeppar
1/2 dl salt
1 dl socker

Gör såhär:

  1. Putsa laxen och se till att alla ben är borta. Dela den i två lika stora delar.
  2. Pensla köttsidan på laxen med gin.
  3. Krossa enbär och vitpeppar. (Använd gärna en liten mixer –  eftersom enbären är sega i konsistensen är de svåra att krossa i en mortel.) Blanda med salt och socker.
  4. Täck båda köttsidorna med kryddblandningen. Lägg dem mot varandra i en plastpåse och knyt till.
  5. Lägg fisken i kylen i en djup tallrik med en liten tallrik ovanpå och överst en tyngd.
  6. Vänd laxen efter en dag. Efter två dagar är den klar.
  7. Ta ut laxen ur påsen men spara spadet. Skrapa av eventuella salt- och sockerrester.
  8. Skär upp laxen och pensla med spadet. Servera med citron.