Smörgåstårta med räkor och pepparrot

20 juli 2016

Många av oss har ett något komplicerat förhållande till Smörgåstårtan. Kanske har du mer än en gång blivit serverad en tråkig, alldeles för såsig bit smörgåstårta som saknat varje uns av kärlek och finess i tillagningen? Samtidigt är ju konceptet både trevligt och praktiskt vid festliga tillfällen, och en bit god smörgåstårta är ju SÅ GOTT! Vår smörgåstårta har lagom mycket krämighet, smakar lite mer tack vare pepparroten och innehåller surdegsbröd,- den förtjänar med andra ord definitivt en chans! 

Smörgåstårtan serveras på ett av de fina Ostindia-faten från Rörstrand.


Du behöver

  • Surdegsbröd (eller annat bröd till 4 våningar.)

Fyllning

  • 1000 g räkor med skal 
  • 3 ägg, hårdkokta 
  • 1 1/2 dl lättmajonnäs 
  • 1 dl lätt creme fraiche 
  • 1/2 dl riven pepparrot 
  • 1 msk riven citronskal 
  • 1 dl hackad dill 
  • Svartpeppar 
  • Salt 

Pepparrotskräm: 

  • 2 dl lätt creme fraiche 
  • 2 msk lättmajonnäs 
  • 2 msk riven pepparrot 
  • 1 msk riven citronskal 

Garnering: 

  • 500 g räkor med skal 
  • 100 g sikrom eller annan rom 
  • Kallrökt lax 1-2 ägg (hårdkokt) 
  • 1 Avokado 
  • Gurka 
  • Citron 
  • Persilja

Så här gör du:

1. Använd liksom vi ett fyrkantigt surdegsbröd, eller välj ett annat bröd och kantskär så du får jämna kanter, samt dela i fyra skivor så du kan göra fyra våningar.

2. Koka äggen så de blir hårdkokta. Skala och hacka både räkor och ägg.

3. Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke tillsammans med räkor och ägg, krydda med salt och peppar.

4. Till fyra skivor bröd: Dela upp fyllningen i tre delar. Lägg 1/3-del av fyllningen på första brödskivan och 1/3-del fyllning var på andra samt tredje skivan bröd, lägg sedan på den sista brödskivan.

5. Pepparrotskrämen: vispa creme fraiche med pepparrot, citronskal, lättmajonnäs och lite salt med elvisp i några minuter tills den tjocknat. Bred krämen runt hela tårtan: ovanpå och runtom kanterna så den täcker hela tårtan. Låt tårtan stå i kylen i ca 5 timmar.