Sommartårta med grädde och jordgubbar

29 juni 2016

Den här tårtan med sina klassiska sommarsmaker är perfekt till midsommar och födelsedagskalas! Tack vare lemon curd-fyllningen får denna gräddtårta god citronsmak och känns härligt somrig utan att bli för söt.


Det här behöver du:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
175 g smör (rumstempurerat)
1 ¾ dl socker
1 krm vaniljpulver
3 st ägg
1 ½ dl mjölk
1 tsk stött kardemumma

Lemon curd:
1 ½ dl socker
2 st ägg
2 st citroner (skal + saft)
50 g smör
1st gelatinblad

Fyllning:
2 dl vispgrädde
florsocker
jordgubbar (finns inget mått, desto mer desto godare)

Gör såhär:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj två mindre bakformar ca 12cm i diameter. Täck botten med bakplåtspapper för att lätt få ut bottnarna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa smör, socker, vaniljpulver krämigt. Tillsätt ett ägg i taget, sikta ner mjölblandningen och vänd om smeten med slickepott. Sist tillsätts mjölk för att blanda ut till en slät smet. Fördela smeten mellan de två bakformarna. Grädde mitten av ugnen 25-30 min. Bottnarna ska inte vara kladdiga i mitten, låt bottnarna svalna innan du tar ut de ur bakformarna.

Lemon curd: 

Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca. 5min. Tvätta citronerna noggrant. Riv skalet från 1st citron och pressa ut saften ur alla citronerna i en kastrull. Tillsätt ägg och socker. Värm på låg värme och rör hela tiden tills det tjocknar, tar ca 5-10min. När det tjocknat, ta bort från värmen och tillsätt smör i omgångar. Tillsätt gelatinbladet. När lemon curden är len och fin ställ i kylen och svalna.
 

Montering:

Dela en av bottnarna i två delar. På första botten lägger du lemon curd och hackade jordgubbar, sen lägger du en till botten, lägg på ännu ett lager grädde och hackade jordgubbar. Till sist lägger du på sista bottnen och täcker tårtan med den sista grädden och dekorerar med jordgubbar. Pudra sedan med florsocker.