Vegetariska Köttbullar

26 september 2016

Testa att göra klassiska köttbullar i vegetarisk tappning! Bullarna blir smakrika och krämiga inuti. Perfekt för dig som tycker om husmanskost men vill äta mer vegetariskt. 


Det här behöver du:

Vegetariska köttbullar
300g Quornfärs
1,5 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 stor gul lök
0,5 dl riven parmesan
1-2 msk svampfond
1 msk japansk soja
kryddpeppar
salt & peppar
smör till stekning

Kantarellsås
200g kantareller
2 st schalottenlökar
2 dl vispgrädde
1 msk svampfond
1 dl crémè fraîche
ca 100g smör
1-2 msk japansk soja
salt & peppar

Pressgurka
Gurka
Ättika
Persilja
Socker

Potatismos
1kg potatis
2 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Smör

Gör såhär:

Vegetariska köttbullar
1. Hacka löken och stek lök och quornfärs på svag värme i en stekpanna.
2. Tillsätt grädde, soja och fond och reducera i pannan.
3. Låt blandningen svalna och blanda sedan med ägg, parmesan och ströbröd.
4. Rulla köttbullarna i valfri storlek och stek i generöst med smör.

Kantarellsås
1. Finhacka schalottenlök och rensa svampen. Stek lök och svamp i smör tills vattnet reducerats bort och svampen fått lite färg.
2. Tillsätt vispgrädde, crémè fraîche, soja, fond och kryddor.
3. Låt såsen sjuda på svag värme ca 5-10 min.

Pressgurka
1. Skiva gurkan tunt.  
2. Koka upp 2 delar vatten och tillsätt 1 del ättika och 1 del socker.
3. Låt lagen svalna och häll sedan över gurkskivorna.
4. Hacka persilja och blanda ned i lagen.
5. Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering.

Potatismos
1. Koka upp 1 kg mjölig potatis.
2. Tillsätt ca 50-75g smör och mosa potatisen med hjälp av en potatisstomp.
3. Tillsätt mjölk och blanda. Använd elvisp om du vill ha ett finfördelat mos!
4. Krydda med salt och vitpeppar.