Sous-Vide

Sous-Vide

Här hittar du allt du behöver för att laga mat enligt sous-vide! Sous-vide är en särskild metod vid tillagning av mat som innebär att maten tillagas i en vakuumförpackning eller ångugn i en lufttät påse som därefter placeras i ett vattenbad.

Vattenbadet har en specifik temperatur och med denna teknik blir temperaturen densamma på insidan och utsidan av maten, vilket gör att allt blir jämt kokt, utan att t.ex den yttre sidan blir överkokt. Detta bidrar till att maten blir saftigare än vanligt och metoden sous-vide togs fram under 1970-talet av Georges Pralus i Frankrike.

Ett viktigt redskap när man ska laga mat enligt sous-vide är att införskaffa en vacuummaskin som gör det möjligt att vacuumförpacka vätska. Om man vill ha ett billigare alternativ kan man införskaffa en vakuumförslutare, men då behöver du vara försiktig när du vacuumförpackar vätska. Skulle du vilja vacuumförpacka vätska kan du frysa den innan den läggs i vakuumpåsen.

Vakuummaskinen är en viktig byggsten när det kommer till att laga mat sous vide, dessutom är det ett bra sätt att förvara och förpacka mat. Sous-vide har intagit stjärnrestauranger över hela världen och den ger maten riktig toppkvalitet och nu kan du uppnå samma kvalitet i ditt eget hem!

I KitchenTime Magazine kan du läsa mer om hur du lagar mat enligt sous-vide metoden tillsammans med sous-vide recept på både fisk och kött.