Laguiole

Laguioles historia sträcker sig så långt tillbaka som början på 1800-talet. Varumärket började sin tillverkning av knivar i byn Laguiole i Frankrike och Idag producerar företaget deras klassiska knivar, bestick, vinöppnare, med mera. Laguioles produkter är gjorda i gedigen kvalitet och är oftast handgjorda. Produkterna täcker in ett brett prisspann beroende på tillverkningsmetod, där de finaste knivarna kan ta lång tid att färdigställa och görs för hand från början till slut.

GAMLA TRADITIONER & SEDER
Några av knivarna bär ett kors på sidan av knivens handtag. Korset kallas för ”The three Bishops Cross”.  Den lilla byn Laguiole, samma namn som varumärket, ligger i området Aveyron i regionen Aubrac som inkluderar tre olika områden, Averyn, Lozére och Cantal. Sammanslagningen av dessa områden kallas för ”The three Bishop Cross”. Förr i tiden brukade bönder från Aubrac sticka deras knivar i jorden och på så vis be inför korset, dels genom att knivarna bar ett kors som symbol. Vissa knivar har även ett märke som symboliserar en fluga eller ett bi, vilket sägs representera bönders kohjordar och de flugor som ständigt surrar kring dem.  

Knivar från Laguiole har enligt tradition getts som en gåva och kunnat färdas från generation till generation, och en laguiolekniv är en väldigt fin och uppskattad gåva än idag. Det man bör tänka på om man ger bort en kniv är att enligt en gammal sägen så bryts en vänskap om man ger bort en kniv till någon utan att ta något i utbyte. För att följa traditionen ska man  får en kniv i gåva, ge ett mynt till personen i utbyte. Det ska enligt tradition vara det mynt man har som är av lägst värde, detta för att visa på att pengar inte är viktigt. På så vis bevaras vänskapen.

LAGUIOLEKNIVENS HISTORIA
Den första laguiolekniven kom till år 1829 då smeden Pierre-Jean Calmels från byn Laguiole fick en snilleblixt. Han tog därefter fram bland annat den kända kniven ”capachadou”  som blev en kniv för de simpla bönderna i Aubrac och spanska Navaja. Kniven fördes även vidare till bland annat Catalogne av säsongsarbetare när de åkte hem igen. Calmels tog 1840 fram en ny och bättre modell av en kniv som skulle lämpa sig för bönder och herdar. 1880 skapas en laguiolekniv i tre delar som även har en korkskruv. Folk började att dricka mer vin på stadens restauranger och barer och därför kunde ett behov för en korkskruv identifieras. Både servitriser och stammisar var stolta över att ta fram deras kniv i tre delar från Laguiole.  I slutet av 1800-talet blev Laguioles rustika kniv väldigt populär bland borgarklassen och var utsmyckad i bland annat elfenben. På 1900-talet började Laguiole att diversifiera sig och de började att utsmycka knivarnas handtag i form av bland annat diamant, fyrklöver, lövträd, eller en profil av en man i hatt. Dessa motiv var förekommande innan de tog deras nuvarande klassiska symbol för laguioleknivar, nämligen biet.

Knivarna, ”Laguiole” som de kallades, blev populära hos den breda målgruppen oavsett samhällsklass. Idag finns det två knivsmedar som producerar knivar och de brukar kallas för “The Forge de Laguiole”. Laguiole har idag en egen fabrik med både en smedja och olika workshopstationer där knivar monteras. Vissa av dem kan besökas året om.
 

Populära varumärken

Sortera: 4 / 4 produkter