Laguiole en Aubrac

Laguiole en Aubracs historia sträcker sig så långt tillbaka som början på 1800-talet. Varumärket började sin tillverkning av knivar i byn Laguiole i Frankrike och idag producerar företaget deras klassiska knivar, bestick, vinöppnare, med mera.

Populära produkter

Sommelier Horn

Laguiole en Aubrac

Sommelier Horn

2 499 kr

Laguiole en Aubrac

LAGUIOLEKNIVENS HISTORIA
Den första laguiolekniven kom till år 1829 då smeden Pierre-Jean Calmels från byn Laguiole fick en snilleblixt. Han tog därefter fram bland annat den kända kniven ”capachadou”  som blev en kniv för de simpla bönderna i Aubrac och spanska Navaja. Kniven fördes även vidare till bland annat Catalogne av säsongsarbetare när de åkte hem igen. Calmels tog 1840 fram en ny och bättre modell av en kniv som skulle lämpa sig för bönder och herdar. 1880 skapas en laguiolekniv i tre delar som även har en korkskruv. Folk började att dricka mer vin på stadens restauranger och barer och därför kunde ett behov för en korkskruv identifieras. Både servitriser och stammisar var stolta över att ta fram deras kniv i tre delar från Laguiole.  I slutet av 1800-talet blev Laguioles rustika kniv väldigt populär bland borgarklassen och var utsmyckad i bland annat elfenben. På 1900-talet började Laguiole att diversifiera sig och de började att utsmycka knivarnas handtag i form av bland annat diamant, fyrklöver, lövträd, eller en profil av en man i hatt. Dessa motiv var förekommande innan de tog deras nuvarande klassiska symbol för laguioleknivar, nämligen biet.

Knivarna, ”Laguiole” som de kallades, blev populära hos den breda målgruppen oavsett samhällsklass. Idag finns det två knivsmedar som producerar knivar och de brukar kallas för “The Forge de Laguiole”. Laguiole har idag en egen fabrik med både en smedja och olika workshopstationer där knivar monteras. Vissa av dem kan besökas året om.

Sedan 1829 har också världens bästa korkskruvar tillverkats i Laguiole i regionen Aveyrons i sydvästra Frankrike. Än idag tillverkas varje korkskruv för hand av ett fåtal yrkesskickliga hantverkare med många års erfarenhet och traditioner i ryggen. Varje enskild korkskruv tillverkas av en yrkesman, som utför hela arbetet, från råmaterial till det lilla karaktäristiska biet som pryder korkskruven. Korkskruvarna kommer i en rad av olika utföranden, rosenträ, horn, olivträd med flera. Allt för att du ska hitta just den som faller just dig i smaken.Idag hör även ett stort utbud av förstklassiga dessertbestick, fällknivar, stekknivar, trancherset med mera av samma goda kvalitet som de klassiska korkskruvarna.