Le Creuset

Le Creuset är ett av våra största varumärken, och vi erbjuder flera hundra produkter från denna anrika leverantör av hög kvalitet och i tidlös design. Allt från grytor och pannor till tallrikar och koppar tillverkas i en mängd spännande färger och modeller där en del följer Le Creusets klassiska franska anda och andra fångar upp aktuella designtrender.

Populära produkter

Set Rektangulära Ugnsformar 2 delar Marseille

Le Creuset

Set Rektangulära Ugnsformar 2 delar Marseille

499 kr
Salt- och pepparkvarnset 21 cm Black

Le Creuset

Salt- och pepparkvarnset 21 cm Black

409 kr
Kone vattenkittel m/vissla Black

Le Creuset

Kone vattenkittel m/vissla Black

649 kr
Kone vattenkittel m/vissla Cerise

Le Creuset

Kone vattenkittel m/vissla Cerise

682 kr
Tallrik 18 cm Coastal Blue

Le Creuset

Tallrik 18 cm Coastal Blue

149 kr
Ugnsform med lock Cerise 33x23 cm

Le Creuset

Ugnsform med lock Cerise 33x23 cm

699 kr
Set Rektangulära Ugnsformar 2 delar Creme

Le Creuset

Set Rektangulära Ugnsformar 2 delar Creme

499 kr
Stekpanna 28 Black

Le Creuset

Stekpanna 28 Black

949 kr
3Ply Stekpanna u/beläggning 26

Le Creuset

3Ply Stekpanna u/beläggning 26

1 050 kr
Kone vattenkittel m/vissla Volcanic

Le Creuset

Kone vattenkittel m/vissla Volcanic

649 kr
Rund gryta 28 Black

Le Creuset

Rund gryta 28 Black

1 995 kr
Tallrik 18 cm Caribbean

Le Creuset

Tallrik 18 cm Caribbean

149 kr
Salt- och pepparkvarnset 21 cm Volcanic

Le Creuset

Salt- och pepparkvarnset 21 cm Volcanic

595 kr
Salt- och pepparkvarnset 21 cm Cerise

Le Creuset

Salt- och pepparkvarnset 21 cm Cerise

449 kr
Buffétgryta 30 Creme

Le Creuset

Buffétgryta 30 Creme

2 569 kr
Aluminium stekp. 28 x 4,5

Le Creuset

Aluminium stekp. 28 x 4,5

749 kr
Jumbokopp 0,4 L Creme

Le Creuset

Jumbokopp 0,4 L Creme

135 kr
Demi vattenkittel m/vissla Matte Black

Le Creuset

Demi vattenkittel m/vissla Matte Black

575 kr
Kone vattenkittel m/vissla Creme

Le Creuset

Kone vattenkittel m/vissla Creme

681 kr
Bordeaux rödvinsglas (4-pack) 65 cl

Le Creuset

Bordeaux rödvinsglas (4-pack) 65 cl

599 kr
Mini Stengodsgryta 10 cm Marseille

Le Creuset

Mini Stengodsgryta 10 cm Marseille

175 kr
Kvadratisk grillpanna 26 Cerise

Le Creuset

Kvadratisk grillpanna 26 Cerise

704 kr
Tallrik 23 cm Mist Gray

Le Creuset

Tallrik 23 cm Mist Gray

189 kr
Tekanna med metallsil 1,3 L Creme

Le Creuset

Tekanna med metallsil 1,3 L Creme

449 kr
Jumbokopp 0,4 L Caribbean

Le Creuset

Jumbokopp 0,4 L Caribbean

135 kr
Stekpanna 28 Mist Gray

Le Creuset

Stekpanna 28 Mist Gray

949 kr
Äggkopp 5,9 cm Creme

Le Creuset

Äggkopp 5,9 cm Creme

129 kr
Créme brûlée Cerise 13 cm

Le Creuset

Créme brûlée Cerise 13 cm

169 kr
Demi vattenkittel m/vissla Cerise

Le Creuset

Demi vattenkittel m/vissla Cerise

575 kr
Kvadratisk grillpanna 26 Matte Black

Le Creuset

Kvadratisk grillpanna 26 Matte Black

704 kr
Kastrull m/trähandtag och stålknopp 18 Volcanic

Le Creuset

Kastrull m/trähandtag och stålknopp 18 Volcanic

1 199 kr
Rund gryta 28 Creme

Le Creuset

Rund gryta 28 Creme

2 815 kr
Jumbokopp 0,4 L Coastal Blue

Le Creuset

Jumbokopp 0,4 L Coastal Blue

135 kr
Aluminium stekp. 30 x 4,5

Le Creuset

Aluminium stekp. 30 x 4,5

1 175 kr
Äggkopp 5,9 cm - Palm

Le Creuset

Äggkopp 5,9 cm - Palm

99 kr
Pepparkvarn 11 cm Black

Le Creuset

Pepparkvarn 11 cm Black

309 kr

Visar 40 av 172 artiklar

Le Creuset

HUR DET BÖRJADE

Historien om Le Creuset tar sin början redan år 1924, då de två handelsmännen tillika belgarna Armand Desaegher och Octave Aubecq stiftade bekantskap på en mässa i Bryssel. Armand var specialist på gjutjärn medan Octaves specialitet var lackering och emaljering. Tillsammans beslutade de sig för att starta ett gjuteri med syfte att tillverka högkvalitativa emaljerade köksredskap. Sagt och gjort, 1925 öppnades gjuteriet Le Creuset® i franska Fresnoy-le-Grande, en liten by i norra Frankrike. Anledningen till att man valde denna plats var att flera av transporterna av de råvaror som används vid tillverkningen av de populära köksprodukterna korsades just här. Än idag är en stor del av produktionen förlagd till denna by i Picardie, även om fabriken i flera omgångar byggts ut, rustats upp och moderniserats sedan starten för snart 100 år sedan.

Fram till andra världskrigets början utvecklade man produktionen och flera nya köksredskap-, men även spisar och spisplattor lanserades. Den första reklamkampanjen spred budskapet att Le Creusets köksredskap i emaljerat gjutjärn var av allra högsta kvalitet, och det är ju svårt att argumentera mot detta när grytorna än i dag ärvs mellan generationer av matlagningsfantaster. Under kriget var det svåra tider för Le Creuset, inte minst beroende på den geografiska placeringen nära frontlinjen. Fabriken lyckades dock återhämta sig och började snart efter krigets slut exportera sina grytor och andra redskap både inom Europa och till USA. Redan nu blev företaget uppmärksammat för sina fantastiska färger, vilka kom att bli kännetecknande för Le Creuset.

Under 50- och 60-talet expanderade företaget, och köpte bland annat upp sin största konkurrent les Hauts Fourneaux de Cousances. Man fortsatte samtidigt att introducera nya färger och allt fler länder fick tillgång till de populära gjutjärnsgrytorna. 1958 designade den fransk-amerikanska formgivaren Raymond Loewy vad som kommit att bli en designklassiker; Le Creuset Coquelle. Grytans karaktäristiska raka form är ett uttryck för drömmar om framtiden och moderniteten och speglar samtidigt dåtidens ivriga industrialism.

Mellan 1965 och 1975 hände många spännande saker på fabriken, och man gick över till en halvautomatiserad tillverkning för att kunna möta den ökade efterfrågan. Moderniseringen av tillverkningsprocessen följdes sedan upp av formgivaren Enzo Maris förbättringar av designen, uppköp av ett företag som specialiserade sig på ugnar till gjuterier samt bildandet av ett amerikanskt dotterbolag.

Från 1975 fram till idag har företaget expanderat och framförallt internationaliserats med flertalet dotterbolag världen över. Le Creuset förknippades under 80- och 90-talet allt mer med ”den franska stilen” och låg på topplistorna över mest kända franska varumärke. 1988 köptes Le Creuset av den nuvarande ägaren Paul Van Zuydam, och sedan dess har företaget utvidgat produktionen till att nu även innefatta produkter för vin och servering samt köksprodukter i andra material än gjutjärn som rostfritt stål, silikon och emaljerat stål. Numera finns fabriker även i Kina och USA, även om produktionen i Fresnoy-le-Grande oförtrutet fortgår.

TILLVERKNINGSPROCESSEN

En Le Creuset-gryta börjar sin livscykel som nedsmält järn i en stor smältugn. I denna del av fabriken är det hett, och elden i smältugnarna är faktiskt vad som en gång för snart 100 år sedan inspirerade grundarna till den klassiska och älskade brandorange nyansen Volcanic. Vid tillverkningen används bland annat återanvänt järn från exempelvis tågräls.  Den nedsmälta järnmassan hälls ned i sandformar för gjutning, och var och en av dessa formar är unik för den specifika produkten. Efter att sandformarna tagits isär för att lösgöra de nygjutna produkterna rengörs sanden och återanvänds för att bilda en ny gjutform.

Grytorna borstas hjälpligt av och inspekteras en första gång för att upptäcka och sortera bort eventuella skadade eller felaktiga exemplar. De grytor som inte håller måttet vid den första inspektionen kastas tillbaka ned i smältugnen för att ges en ny chans i nästa sandform. De grytor som klarar den första gallringen skickas vidare för att jämnas ut, antingen för hand eller med hjälp av maskiner.

Varje enskild gryta eller annan produkt kontrolleras noga under hela tillverkningsprocessen, och upptäcks något fel tas den genast bort för att göras om. Är felet av kosmetiskt slag kan det hända att grytan skickas till någon av fabriksbutikerna och säljs till fördelaktigt pris, men Le Creuset är ytterst noggranna med att aldrig tumma på matlagningsegenskaperna hos sina produkter. Den höga kvaliteten som är signifikant för varumärket är något de värnar om. Varje gryta tar cirka tio timmar att färdigställa, och femton personer är inblandade i tillverkningsprocessen från start till mål.

Avslutningsvis emaljeras grytorna, och receptet för varje Le Creuset-färg är en välbevarad hemlighet som inte får spridas vidare utanför fabrikerna. Emaljen sprejas på, och avslutningsvis sprejas en lite mörkare variant av färgen på undersidan och nederkanten av grytan vilket ger den dess karaktäristiska flammiga utseende. Du behöver inte vara orolig för att den oemaljerade kanten på din gryta ska rosta, eftersom gjutjärnet behandlas innan emaljeringen påbörjas.

Nyligen byttes designen på den klassiska grytan ut till en mer användarvänlig sådan. De små handtagen har blivit större, och fenolknoppen som inte tål höga ugnstemperaturer har bytts ut mot en knopp i rostfritt stål som dessutom är enklare att greppa.