Monteriva

Monteriva

Monteriva är ett varumärke med ett brett sortiment av kaffebryggare, espressomaskiner, och andra produkter relaterade till kaffebryggandets ädla konst. Monteriva grundades 1944 och deras vision är att sprida den italienska kaffetraditionen världen över. Kaffe är inte bara en dryck, utan en hel upplevelse och Monteriva vill att varje kopp kaffe som bryggs med hjälp av deras produkter ska vara utsökt, och att fina upplevelser och kaffestunder ska komma på köpet!

KONSTEN ATT VÄLJA RÄTT KAFFEBRYGGARE
Vilken slags kaffebryggare som du bör välja beror dels på hur du vill brygga ditt kaffe, men även vilken påverkan som bryggningsmetod har på smaken och om hurvida det faller dig i smaken eller inte.

För att få till det bästa kaffet ska du använda nymalt kaffe och din bryggare ska ha en stabil temperatur under kaffebryggningen. Olika tryck krävs för olika kaffedrycker och för espresso krävs ca 10 bars vattentryck vilket de flesta kaffemaskiner med en pump uppnår, men billigare kaffemaskiner kan istället tyvärr ge ett för högt tryck. Här nedan listar vi olika metoder att brygga kaffe för att du ska hitta den metoden som passar dig bäst.

KAPSEL
En positiv egenskap som kaffebryggning med hjälp av kapsel har är att det är smidigt och enkelt och det finns billiga och funktionella maskiner att få tag i för en relativt billig peng. Detta låga pris gör dock att du blir tvungen att köpa dina kapslar från en särskild kapseltillverkare och dessa kapslar kostar ca 5kr/st vilket blir rätt dyrt i längden. Dessa kaffemaskiner är ofta snygga och kaffet har en god kvallitet, men de som föredrar en espresso kan här sakna ett djup i smaken som inte riktigt kan uppnås med denna maskin.

PODS
Denna typ av bryggning ger enligt Monteriva det bästa kaffet. Kaffet har här förpackats i ett filter och omslutits i en folieförpackning. Dessa kaffemaskiner har ofta ett innanmäte i metall vilket bidrar till att temperaturen hålls stabil under bryggningen och detta gynnar kaffet extra väl.

HELAUTOMATISK
Dessa kaffemaskiner är lika användarvänliga som en kapselmaskin då det bara är att trycka på en knapp, men dessa maskiner är dyrare än kapselmaskiner. Till dessa maskiner kan du dock välja vilket kaffe som du vill använda, och kaffet blir i regel billigare med en helautomatisk kaffebryggare. Dessa kaffebryggare passar bra till att brygga större kaffekoppar och dessutom kan fler antal koppar bryggas på samma gång. Dessa maskiner är dock ofta i plast, vilket inte leder värme särskilt väl vilket bidrar till en något försämrad kaffesmak.

MANUELL/HALVAUTOMATISK ESPRESSOMASKIN
Dessa maskiner fyller du med nymalt kaffe i ett filter, innan dess används en separat kvarn till att mala kaffet för att uppnå bäst resultat. Efter att kaffet är påfyllt så packas det med en kaffepress och efter det ställs filterhållaren i maskinen och bryggningen sätts på. Dessa typer av maskiner ger bättre bryggtemperatur och även bättre kaffesmak. Dessa maskiner finns i alla möjliga typer av prisklasser, allt ifrån 1000kr till 50 000kr.