Muurikka

Populära produkter

Visar 40 av 90 artiklar

Muurikka

Muurikka är en finsk tillverkare som specialiserat sig på högkvalitativa köksredskap för friluftsliv. I sortimentet ingår allt från stekhällar till grillar och rökar som alla är ämnade att bidra till oförglömliga upplevelser i naturen. En äkta Muurikka är ett redskap med påkostad kvalitet som räcker så länge att det kan gå i arv från generation till generation. Muurikkas stekhällar är gjorda i 100% varmvalsat stål, vilket gör dem mycket tåliga. De kan användas för både stekning, wok och grillning och passar lika bra på skogsturen som vid stugans veranda eller på gasbrännare vid husvagnen. Muurikka erbjuder även elrökar och större utomhuskök. Med en stekhäll, wok eller rök från Muurikka är du rustad för utomhusmatlagning både till fest och vardag!

HISTORIA

Namnet Muurikka har ingen egentlig betydelse, men syftar till det finlandssvenska ordet murbottenpanna. En murbottenpanna är en stekhäll som används över öppen eld eller gasol, en Muurikka alltså! I takt med att varumärket Muurikka växt sig större har allt fler börjat använda varumärkets namn som ett samlingsnamn för produkttypen stekhäll, och visst kan man påstå att Muurikka är en välbeprövad och kvalitetssäkrad klassiker när det kommer till utomhusmatlagning!

Det hela började en dag på 70-talet i Finland, när en viss Mikko Kahelin blev akut sugen på plättar. Eftersom han saknade ett bra stekkärl för ändamålet bad han sin vän Reijo Sistonen om hjälp med att klyva den gamla gryta han ägde, och nu ville göra om till plättlagg. Sistonen, som arbetade på en fabrik som tillverkade cisterner till bensinmackar kom dock på en bättre idé. Han svetsade ihop en stekhäll från spillbitar av varmvalsat stål som blivit över från cistern-tillverkningen.

Stekhällen blev snabbt en succé inom de båda familjerna, och användes flitigt under traditionsenliga bastubad. Snart intresserade sig dock en inköpare för en bensinmackskedja för stekhällen, och erbjöd sig att bli återförsäljare. Efter ett par snapsar nedtecknades en order på 2000 hällar på en servett, en order som när huvudvärken slog in dagen efter decimerades till ungefär hälften.

Under 90-talet var Muurikkan framförallt populär i de norra delarna av Sverige och Finland, och syntes inte sällan i samband med skoterturer vid diverse tältkåtor. Vid just en sådan kåta upptäcktes produkten av Hörnells, som sedan tidigare var återförsäljare av olika köksprodukter och såg en potentiellt större marknad. I början av 2000-talet köptes Muurikka upp av det finska företaget OPA och tillsammans bildade de Opamuurikka Oy.