Orrefors

Populära produkter

Visar 40 av 189 artiklar

Orrefors

Orrefors

Orrefors producerar sedan 1898 högkvalitativt bruksglas och konstglas i kristall. På glasbruket i Småland arbetar deras skickliga hantverkare tillsammans med några av Sveriges främsta formgivare med att utveckla design, hantverk och nya tekniker. Orrefors produkter kännetecknas av tidlös skandinavisk elegans, nyskapande formgivning och ett genuint hantverk. Nya kollektioner i begränsad upplaga med serieproducerat konstglas och bruksglas presenteras regelbundet av Orrefors. 

Det småländska designföretaget Orrefors grundades 1898 på samma plats de bedrivit järnbruk sedan 1726. Kärnverksamheten finns på glasbruket i Kosta, Småland. Orrefors tillverkar ett brett sortiment av bruks- och konstglas för både privat och offentligt bruk under varumärkena Orrefors och Kosta Boda. Orrefors är även kunglig hovleverantör med en gedigen historia av beställningar och gåvor till kungahuset.

Orrefors glasbruk började 1914 med kristalltillverkning och även konstglas. Varje glas är ett unikt hantverk där minst femton personer deltar i processen för att färdigställa glaset, alltifrån formgivare och glasblåsare till slipare, målare och synare. Hela glasets tillverkningsprocess från en het massa till kristall sker dagligen i företagets hytta i Kosta.

FORMGIVARE MED STORT ANSVAR FÖR ORREFORS DESIGN

Orrefors samarbetar med flera av Sveriges främsta formgivare. På KitchenTime hittar du klassiker designade av bland annat Erika Lagerbielke som har formgivit många framgångsrika glasserviser för Orrefors och fått flera fina designutmärkelser. Här finns Intermezzo som är Erikas största glassuccé som firade 20-års jubileum 2015. Difference som är ett unikt vinkoncept där vinglasen är designade efter vinets mognadsgrad istället för region eller druvtyp. Vinglasen i serien Merlot har en modern elegant utformning och serien Divine som är en hyllning till det kungliga bröllopet 2010 där varje produkt är ett elegant hantverk är båda utformade att framhäva vinets smaker och dofter. 

Du hittar den prisbelönta glasservisen Nobel designad av Gunnar Cyrén 1991 till firandet av Nobelprisets 90-årsjubileum. Även kristallens mästare Jan Johanssons maskulina barserie Street som kom hösten 2006, med kvadratiska slipskär som ger glasen ett lyxigt intryck. 

I formgivaren Lena Bergströms konstglas märks hennes fascination för det slipade glaset och har i kollektionen Carat, med bland annat glas, stoppkorkar och ljusstakar, skapat intrycket av slipade diamanter.

Serien Orrefors Precious designad av Malin Lindahl innefattar vas, skål, fat och ljuslykta, utformade som de dyrbaraste ögonstenar. Den asymmetriska formen ger den handslipade kristallen ett nytt spännande uttryck. Sedan 80-talet har även formgivare som Anne Nilsson, Efva Attling, Helen Krantz, Ingegerd Råman och Martti Rytkönen bidragit till att föra Orrefors designarv vidare in i framtiden med nyskapande formgivning i nära samarbete med innovativt och genuint hantverk.