Rörstrand

Visar 40 av 182 artiklar

Rörstrand

I snart 300 år har Rörstrands varit synonymt med kvalitet och gott hantverk. Tallrikarna och serviserna från Rörstrand har gått i arv, blivit släktklenoder, klassiker, samlarobjekt och skrivit in sig i svensk designhistoria. Hos KitchenTime hittar du bland annat de populära serierna Mon Amie och Swedish Grace.

EN PORSLINSHISTORIA
Klassiska, svenska Rörstrand grundades redan 1726 och erbjuder därigenom en återspegling av flera sekel av svensk historia med både industriell utveckling och stilskiften som ständiga följeslagare. När porslinet nådde Europa och sedermera Sverige på 1700-talet var detta drygt tusen år efter att porslinskonsten fötts i Kina. I början lyckas man inte riktigt bemästra porslinet, utan tillverkar dåtidens glaserade lergods fajans. Med tiden utvecklar man dock unika mönster för sin fajans, och som enda fabrik i sitt slag i Sverige märker man till en början alla produkter med ”Stockholm”. När man 1958 får en konkurrent i Mariebergs porslinsfabrik ändras märkningen till Rörstrand, vilken behållits fram till idag.

På 1800-talet gör man flera inspirationsresor till bland annat England, och porslinsfabriken byggs ut. På 1850-talet börjar man tillverka det porslin man eftersträvat att tillverka sedan starten och som importerats via Ostindiska kompaniet- benporslin! Detta är också seklet som Arabia bildas utanför Helsingfors, för att möjliggöra försäljning till den stora ryska marknaden. Mot slutet av 1800-talet börjar Rörstrand locka till sig allt fler konstnärer och konstgods formgivet av bland andra Alf Wallander ställs ut på den stora konst- och industriutställningen i Stockholm 1897.

I början av 1900-talet får Rörstrand sitt internationella genombrott genom världsutställningen i Paris. Samtidigt blir fabriken allt trängre, och man beslutar sig för att köpa upp Göteborgs Porslinsfabrik för att kunna utvidga tillverkningen. På 20-talet flyttas sedan hela tillverkningen till Göteborg, och fabrikslokalen i centrala Stockholm säljs. Nästan samtidigt säljer man Arabia till finska intressenter som driver dotterbolaget vidare och så småningom kommer att köpa Rörstrand innan det återigen blir fristående. En av Rörstrands mest kända formgivare, Louise Adelborg, börjar sin karriär på Rörstrand i början av 1900-talet. Hon har genom åren formgivit ett antal älskade serier för Rörstrand, inte minst den klassiska veteaxmönstrade serien Swedish Grace.


Under 30-talet flyttas produktionen återigen, denna gång till Lidköping. De nya lokalerna i Lidköping erbjuder möjligheter för fortsatt expansion. Rekryteringen av populära konstnärer för formgivning fortsätter och man anlitar bland andra Carl-Harry Stålhane, assistent åt konstnären Isaac Grünewald. Sagda konstnär kom sedan att bara några år innan sin hastiga bortgång själv göra hyllade gästspel med färgglada dekorer för Rörstrand. Bland andra formgivare som knöts till Rörstrand under 40-talet kan nämnas Hertha Bengtson (Blå Eld och Koka Blå) samt Sylvia Leuchovius. På 50-talet anställdes en av Rörstrands allra främsta och mest produktiva formgivare, Marianne Westman. Marianne har bland annat formgivit den populära serien Mon Amie.

På 60-talet köps Rörstrand upp av Uppsala-Ekeby koncernen som effektiviserar produktionen med hjälp av investeringar i nya, moderna maskiner. Detta innebar i förlängningen att man avskedade en hel del personal och sortimentet minskades ner från 10 000 artiklar till 2000. Trenden med effektivisering för att öka lönsamheten fortsätter under 70-talet och denna tid brukar beskrivas som en sorglig tid i företagets historia, då över 200 anställda och konstnärer avskedas. Under 80- och 90-talet återanställer man dock flera av konstnärerna, och startar dessutom flera nya konstnärssamarbeten.


Under 2000-talet köps Rörstrand upp av iittala AB, som senare köps upp av Fiskars. Produktionen flyttar nu utomlands, och den 22a december 2005 avslutas produktionen i Lidköping. Bland de många samarbeten som skett under 2000-talet kan man nämna Filippa K och Lovisa Burfitt. 2010 får Rörstrand äran att designa den officiella bröllopsservisen inför Kronprinsessbröllopet.

Rörstrand har genom tiden varit trendskapande, nytänkande och samtidigt klassiskt och bevarande. Det unika porslinet finns i många svenska hem, och har ärvts mellan generationer genom åren. Att investera i en Rörstrandservis är att ta med sig en bit av Sveriges konst- och industrihistoria hem till köksskåpen och matbordet. Välj mellan klassiker eller nya spännande samarbeten!

5487