SATAKE

Satake producerar japanska knivar i olika modeller. De japanska knivarna är gjorda i hårdare stål, vilket gör att de kan slipas brantare och därmed bli vassare. Satake producerar de kända modellerna Houcho, No Vac och Damaskus, samt även knivslipar och andra köksprodukter. Satake är specialiserade på tillverkning av köksredskap av hög kvalitet. Företaget grundades 1947 och har sedan starten utvecklats och producerat knivar där fokus har legat på att sälja till japanska varuhus.

MÄNNISKANS ÄLDSTA VERKTYG
Ett av våra äldsta verktyg är med säkerhet kniven. Den allra första kniven bestod av vassa stenbitar. Senare började knivarna att tillverkas med rak egg, böjd, eller spetsig beroende på vilket användningsområde som de skulle användas inom. Tanken var att den vassa eggen skulle användas till att skära, en böjd del skulle användas till att slå, och den tredje eggen, den vassa skulle användas till att exempelvis sticka ihjäl sina byten. Kniven var ett otroligt viktigt redskap förr i tiden och alla bar en personlig kniv som kunde användas till det mesta, bland annat jakt, hantverk och fiske. På 1500-talet började rika samhällsklasser att använda en så kallad bordskniv som hade både knivens och gaffelns egenskaper, den gick att spetsa mat med, samt att skära. På 1600-talet fick bordskniven en ny utformning och hade då en rundad egg, enligt ett välkänt rykte var den rundade eggen ett resultat av att Ludvig XIV förbjudit vassa knivar vid bordet eftersom hans middagar ofta spårade ur och folk hamnade i gräl och tog till sina knivar.

JAPANSKA VS EUROPEISKA KNIVAR
Man brukar skilja på japanska knivar och europeiska knivar. Hos oss på Kitchentime säljs både japanska och europeiska knivar. Det som skiljer de japanska knivarna från de europeiska är eggen. Japanska knivar har en tynnre egg vilket ger ett liten och fin snittyta. De europeiska har tjockare blad och europeiska knivar har ca 20 graders vinkling till skillnad från de japanska knivarna som har ca 10-15 graders vinkling.

VILKEN KNIV BÖR DU VÄLJA?
Du bör välja en kniv som passar dina behov, den ska även kännas skön i handen vilket innebär att handtaget ska vara greppvänligt och knivens tyngd ska passa just dig. Hur mycket och vilken typ av mat som du lagar kan avgöra vilken typ av kniv som du bör välja. En kock som använder kniven varje dag kan få valkar i händerna av för smala knivar, samtidigt som en smal kniv passar utmärkt för någon som spenderar 20-30 minuter på matlagning per dag.

Läs mer

Populära varumärken

Sortera: 40 / 95 produkter

Visar 40 av 95 artiklar