Skultuna

Skål Design Olof Kolte H 7,5 Ø 12 cm

Skultuna

Skål Design Olof Kolte H 7,5 Ø 12 cm

848 kr
Pennställ 9 cm

Skultuna

Pennställ 9 cm

648 kr

Skultuna

Skultuna grundades redan 1607 av Kung Karl IX. I över 400 år så har Skultuna messingsbruk producerat produkter i mässing av högsta kvalité, och tidlös design som lämpar sig väl både till fest och vardag. I vårt sortiment hittar du massor av vackra ljuslyktor, skålar och brickor  i skinande mässing. Du hittar till exempel välkända produkter i mässing från London Collection designad av Lara Bohinc. 

MESSINGSBRUKETS HISTORIA
Ett svenskt messingsbruk byggdes med ledning av Karl IX år 1607 och var ett sätt att förbättra rikets ekonomi. Sverige hade nämligen hamnat i skuld till Hansan efter Gustav Vasa och Erik IXVs tid. Genom att starta ett messingsbruk skulle importen av mässing kunna minskas och exporten ökas, vilket Karl IX hoppades skulle förbättra landets ekonomi. En plats valdes noggrant ut för detta bruk och den vinnande platsen blev i en dalgång norr om Västerås, Skultuna. Idag, flera sekler senare ligger messingsbruket kvar på samma plats. Kunniga män från mässingsindustrin från både Nederländerna och Tyskland blev Skultunas första arrendatorer. Med deras kunskap kunde det till exempel tillverkas vackra och majestätiska ljuskronor. Den allra äldsta ljuskronan från Skultunas messingbruk finns att se i Vårfrukyrkan i Enköping och antas vara från år 1619. Bruket har överlevt många svårigheter genom åren, det har till exempel brunnit ned vid hela tre olika tillfällen. Inte nog med det, bruket kunde inte stå emot en kraftig vårflod ett år och flöt helt enkelt iväg. Brukets byggnad består idag främst av material från 1800-talet. Idag produceras det fortfarande en del silver och messingsprodukter i Skultuna och Skultuna messingsbruk är Sveriges största turistmål och har mer än 150 000 besökare årligen.

FORMGIVARE & KONSTNÄRER
Skultunas konstnärer och formgivare var innovativa redan från start. Formgivaren Hjalmar Norrström blev anställd vid bruket år 1896. Med Hjalmar som ledstjärna erhöll Skultuna många utmärkelser. De fick till exempel en guldmedalj för bästa design vid världsutställningarna i Stockholm och Paris. De fick bland annat pris för en ståtlig dopfunt som idag finns att se i Skultunas museum. En silversmed vid namn Pierre Forsell var aktiv vid Skultunas messingsbruk mellan 1950-1970. Hans strama och eleganta formgivning blev grunden till Skultunas fortsatta trendiga och spirande moderna formgivning. Skultuna har fortsatt att arbeta med formgivare som tillhör designeliten och har samarbetat med kända namn så som Thomas Sandell, Richard Hutten och Lara Bohinc. 

Kungligt besök
Kronprinsessan Viktoria besökte Skultuna Messingsbruk i samband med 400-årsjubileet år 2007. Viktoria invigde ett minnesmärke tillverkat i Skultuna, minnesmärket var till Karl IX i form av en bronsplatta föreställande kungen själv. Bronsplattan är fäst på en stenstod bestående av glavaskiffer och skapelsen är formgiven av skulptören Ernst Nordin. Ernst har dessutom gjort utformningen till flera svenska mynt.