FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in
Inspiration/Guider/Pelles 6 snabba grilltips

Pelles 6 snabba grilltips

Sommar är grillat. Här kommer våra bästa tips för en lyckad grillsommar.
onsdag 6 mars 2024
Dela artikel

1. Basera marinaden på vin istället för olja

Marinaden är en omistlig del av grillningen. Särskilt kött som inte smakar så mycket i sig, som t.ex. fläskkarré blir roligare med en smakrik marinad. Men det finns några saker att tänka på. Många färdiga marinader har mycket olja vilket gör att de brinner lätt och då blir köttet bränt. Dessutom gör oljan att marinaden inte tränger in i köttet så att bara ytan får smak. Vin är en bättre bas. Blanda vin med soja, dina favoritkryddor och socker eller honung. Tomatpuré ger en mustig smak och en skvätt whiskey ger en rökig barbequetouche.

2. Ersätt marinaden med en rub

Smakrika köttbitar som lamm, vilt och hängmörat nötkött kan det vara synd att marinera för mycket då smaken och karaktären försvinner. Gör en rub istället och gnid in köttbiten med en smakrik kryddblandning. Ta fram en mortel och blanda en rejäl laddning. Ett gott salt, timjan, rosmarin, ingefära och andra torkade örter, torkad chili för hetta, rivet citronskal och en nypa råsocker. Ett kul tips är att ta en nypa rökt te i rubben för att få lite extra röksmak.

3. Avsluta med en glaze

Komplettera gärna marinaden eller rubben med en ännu sötare glaze som du penslar på i slutet av grillningen. Då får du den där karamelliserade ytan som ger fin färg. Det är dock bra att vänta till de sista minuterna på grillningen eftersom sockret lätt blir bränt.

4. Kom ihåg grönsakerna

Grillen är ett helt utekök. Med lite planering kan du tillaga hela måltiden på grillen. Glöm inte grönsakerna. Majskolvar, zucchini, sparris och sötpotatis fungerar utmärkt. Och lök. Ett enkelt och gott tips är att slänga ner några gula lökar direkt i kolbädden innan du lägger på gallret och börjar tillaga köttet. När köttet sedan är färdigt plockar du ut de kolsvarta lökarna, klyver dem och skrapar ur det söta vita köttet. Fantastiskt gott! En annan variant är att ta hela vitlökar (kallas ofta solo i affären) och lägga på gallret. När de poppar är de klara. Skrapa ur det vita sötstarka köttet och njut.

5. Grilla större köttbitar

Det svåraste med att grilla är att ta köttet när det är precis lagom. Eller snarare precis innan eftersom köttet fortsätter att tillagas någon minut även efter det tagits från grillen. Ett bra tips är att helt enkelt grilla större bitar. Det tar lite längre tid, men i gengäld blir det saftigare och är enklare att kontrollera.

6. Välj kött som du kan förkoka

Välj gärna styckdelar med benet kvar, de ger godare smak. Hela lammracks eller kotlettrad av fläsk passar bra på grillen. Kamben är en av mina personliga favoriter. En fördel med kambenen är att de passar utmärkt att förbereda. Förkoka dem några timmar innan eller kvällen före. Lägg kambenen i en stor kastrull med salt, kryddpeppar, lagerblad och timjan. Slå på vatten till det täcker, häll gärna i lite öl och en skvätt kalvfond om du har. Koka upp. Skumma av och koka benen en timme tills köttet lossnar lätt. Låt benen svalna. Smörj in dem med en schysst barbequemarinad och låt ligga i kylen tills det är dags att grilla. När gästerna sedan har kommit och glöden är perfekt lägger du dem på gallret och grillar dem några minuter på varje sida. Pensla under hela grillningen så att de är riktigt indränkta av marinaden. Servera med coleslaw, grillad sötpotatis, majskolvar och en kall öl.

Lykka till!

Ta del av fler tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*