Finns det något bättre än semmelsäsongen? Vi tipsar om att göra en twist på en klassisk semla och bjuda på en glutenfri nutellasemla, det bästa av två världar - nutella och semla!
Ingredienser
Portioner: 4
75 g laktosfritt smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
2½ tsk fiberhusk
1 ägg
¾ dl strösocker eller vit sirap
1tsk stötta kardemummakärnor
1tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl glutenfri mjölmix
Fyllning
500 g nutella
3 dl laktosfri vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Pensling och topping
Ägg
Quinoapuffar
Kakao
Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Smält smöret, samt tillsätt mjölken och låt blandningen bli ca 37°. Smula ner jästen i en skål och lös upp den i vätskan. Blanda i fiberhusken och låt svälla 10–15 min.
Tillsätt ägget. Blanda socker, stötta kardemumma kärnorna, bakpulver, salt och det glutenfria mjölet. Rör sedan ner i vätskan och arbeta samman degen noga. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Dela degen i 10–12 bitar. Forma till små bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt dessa jäsa under duk ca 40 min.
Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt sedan svalna.
Nu är det dags att skära av locket på bullarna, gröp ur bullarna ytterligare om du vill få fyllning längre ner.
Fyllning: Fördela nutella på alla bullar. Vispa den laktosfria grädden med vaniljsockret och spritsa den på bullarna. Lägg sedan på locken. Strössla över quinoapuffar för extra textur och till sist lite kakao. Servera och njut!