FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Bli medlem – få 100 kr rabatt på ditt första köp

Inspiration/Recept/Huvudrätter/Chirashi sushi med eldad fjällröding & furikake

Chirashi sushi med eldad fjällröding & furikake

250522

Laga Louise Johanssons sushi bowl! Det här är en av hennes favoriter från Japan och en rätt som går utmärkt att variera med svenska råvaror. Misomajonnäsen gör Louise från grunden, men du kan såklart även köpa färdig majonnäs och blanda med miso.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 st ägg, kylskåpskalla
  • 2 skopor (ca 350 ml) ris
  • 1 st kombublad
  • 1,5 dl sushi-su
  • 2 st rödingfiléer
  • 80 g forellrom
  • 2 msk ljus soja
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk gari
  • 4 st shisoblad
  • Furikake
  • 1 dl rostade pumpafrön
  • 0,5 dl rostade rapsfrön
  • 0,5 dl fermenterade sesamfrön med yuzu
  • 8 g gochugaru
  • 5 g bonitoflakes
  • 5 g torkad havssallad (alt. noriblad)
  • En nypa salt
  • Misomajonnäs
  • 1 st äggula
  • 2 msk ljus misopasta
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk risvinäger
  • 0,5 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl neutral rapsolja
  • Sushi su
  • 200 g risvinäger (gärna en mörk variant)
  • 30 g strösocker
  • 30 g salt
  • 200 g mirin

Gör så här

  1. Furikake - Mortla pumpafrön grovt i en mortel. Fyll på med rapsfrön och sesamfrön och rör runt. Tillsätt gochugaru och bonitoflakes och bryt ner den torkade salladen. Avsluta med en nypa salt. Rör runt ordentligt.
  2. Sushi su - Koka upp vinäger, socker och salt. Blanda med mirin och låt svalna.
  3. Misomajonnäs - Mixa äggula, miso, vatten, vinäger, honung och salt i en hög kanna med stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle, lite i taget, tills det binder till en majonnäs.
  4. Chirashi sushi - Skölj riset i ljummet vatten 6–7 gånger, tills vattnet är helt klart.
  5. Mät upp rätt mängd vatten och häll tillsammans med riset i en riskokare eller en kastrull. Lägg i kombublad och tillaga i riskokare eller enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Värm upp vatten till 90 grader i en kastrull. Lägg i äggen försiktigt. Stäng av värmen och låt äggen dra i vattnet under lock, ca 20 minuter. Ta upp och låt svalna i rumstemperatur.
  7. Blanda forellrom med soja.
  8. Skiva schalottenlök tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.
  9. Skär av skinnet och bena ur fjällrödingen. Skär i skivor om 1 cm och lägg på ett stekbleck. Pensla med misomajonnäs.
  10. Servering - Lägg ris i skålar. Gör en liten grop i mitten och lägg ett shisoblad i gropen. Knäck ägget och placera det ovanpå shisobladet. Toppa med forellrom runtomkring.
  11. Bränn av fjällrödingen och lägg skivorna bredvid ägget. Avsluta med schalottenlök, gari och furikake.