FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Säsongen i köket – se alla kampanjer

Inspiration/Guider/Skötselråd- Nonstick Stekpannor

Skötselråd – Nonstick stekpanna

En nonstickpanna underlättar matlagningen genom att maten inte fastnar, mindre fett behövs och rengöringen går smidigt. För att beläggningen ska behålla sina nonstick-egenskaper och pannan få lång livslängd är rätt skötsel avgörande. Här hittar du praktiska tips för hur en nonstickpanna används, rengörs och underhålls på bästa sätt.
torsdag 18 september 2025
Dela artikel

Steka med nonstickpanna


 

 

Nonstickpannor är perfekta för känsliga råvaror som fisk, ägg eller pannkakor. Beläggningen gör att maten inte fastnar, men den kräver lite mer omtanke än pannor av gjutjärn eller rostfritt.

 

 

  • Använd låg till medelhög värme
    Höga temperaturer kan skada beläggningen. Använd därför aldrig power-läget på induktionshällen när du lagar mat i en nonstick-panna.


  • Undvik metallredskap
    Välj redskap i trä, plast eller silikon för att skydda ytan.


  • Värm upp med lite fett
    Även för en nonstickpanna är det bra med lite fett. Det skyddar beläggningen och ger bättre resultat.
Värm upp med fett

Rengöring & underhåll


 

 

Rengöringen är enkel, men beläggningen är känsligare än stål eller gjutjärn, så det finns ett par saker att tänka på vid rengöring och underhåll för att förlänga livslängden.

 

 

Rengöring


 

 

  • Låt pannan svalna innan du diskar den
    Kalla vätskor på het panna kan skada beläggningen.

  • Diska för hand
    Använd varmt vatten, lite diskmedel och en mjuk svamp eller borste.

  • Undvik hårda skrubbar
    Undvik stålull, hårda skrubbar eller starka rengöringsmedel som kan repa eller slita på ytan.

 

Underhåll


 

 

  • Förvara pannan så att ytan inte repas
    Använd gärna ett skydd eller en mjuk trasa mellan pannor som staplas.

  • Välj rätt panna för rätt matlagning
    Använd nonstick för känsliga råvaror och ta fram rostfritt, gjutjärn eller kolstål för bryning och höga temperaturer.

  • Byt ut när beläggningen ser sliten ut
    Nonstick kan inte återställas med inbränning så när maten börjar fastna eller beläggningen se sliten ut, är det dags att byta ut pannan.
Stapla med skydd

Att tänka på


 

 

  • Undvik överhettning
    Nonstick är känsligt för för höga temperaturer.


  • Använd fett
    För att skydda beläggningen och få bättre resultat.

 

Relaterade produkter