FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Stekpanna

Hos oss hittar du en mängd olika stekpannor med vitt skilda stekegenskaper. När du väljer stekpanna är det viktigt att fundera över vilket material som passar din matlagning bäst. Vill du ha tips på vilken stekpanna som passar dig bäst har vi satt ihop en Stekpanneguide för de vanligaste stekpannorna.
Stekpanna bäst i testStekpannor KolstålStekpannor Rostfritt StålStekpannor Gjutjärn
399 träffar sorterat på
Scanpan CTX stekpanna - Ø 28 cm - Scanpan
Scanpan

Scanpan CTX stekpanna, Ø 28 cm

1 149 kr2 149 kr
I lager
REA
-47%
1
...
12
Sida 1 av 12

STEKPANNEGUIDE

Vill du läsa mer om olika stekpannor och dess olika egenskaper eller för att enklare kunna hitta vilken panna som passar just dina behov kan du läsa vår stekpanneguide. Där har vi samlat information kring olika material och egenskaper för dom vanligaste stekpannorna.  

MER OM STEKPANNOR

Hur tjock stekpannans botten är och hur den är konstruerad har stor inverkan på pannans stekegenskaper. En tjock botten gör visserligen att stekpannan tar längre tid att värma upp, men samtidigt håller den värmen bättre när du lägger i maten i den. Om stekpannan har ett handtag som tål värme kan du använda stekpannan direkt i ugnen. Det är praktiskt eftersom mycket mat först bör stekas på spisen för att få fin yta och sedan färdiglagas i ugn. Här hittar du även stekpanna med lock, och oavsett om du är ute efter en liten stekpanna eller en större stekpanna så hittar du pannor i alla storlekar här hos oss. Vi har också thermo-spot stekpannor. Dessa stekpannor har en värmeindikator som berättar när stekpannan har rätt stektemperatur. Innan stekpannan värms upp syns dess thermo-spot mönster och när rätt temperatur är nådd försvinner mönstret och då är stekpannan redo att användas. Du hittar även olika stekplattor här hos oss. Våra stekplattor har lite olika utformning men de flesta kan användas både på spishäll och över grillen. Flera av våra stekplattor är vändbara och har en räfflad och en plan sida, vilket gör att du kan välja om du vill ha ditt kött grillat över ränderna, eller mer karaktär av stekt kött genom att använda den plana ytan.

VAL AV STEKPANNA - STEKPANNOR I OLIKA MATERIAL

Med en klassisk gjutjärnspanna kan du steka på hög värme under lång tid, och pannan kan användas på alla typer av spishällar. En gjutjärnspanna tar lite längre tid att värma upp, men har fördelen att den behåller hög värme även efter det att maten är färdiglagad. En stekpanna i gjutjärn är tålig, men du bör vara försiktig när du rengör din panna, för att inte förstöra dess naturliga egenskaper, det räcker med att rengöra i hett vatten och med en diskborste.

Med en stekpanna i rostfritt stål med aluminiumkärna får du snabb och jämn värmefördelning som möjliggör snabb stekning. I en stekpanna rostfri är det viktigt att använda matfett, eftersom att maten annars kan bränna fast. En rostfri stekpanna är relativt enkel att rengöra, och ett tåligt alternativ.

Ett tredje alternativ är en stekpanna med beläggning, en så kallad stekpanna non stick eller non-stick panna. Denna typ av stekpanna är enkel att hantera, eftersom att beläggningen gör att maten sällan bränner fast. Man måste dock vara försiktig med temperaturen med denna typ av panna, eftersom att beläggningen kan skadas om pannan blir för varm. Belagda stekpannor har för- och nackdelar. Beläggningen ger redan från början enormt fina stekegenskaper. Samtidigt är beläggningen, oavsett hur hård eller tjock den är, känslig för slitage. Om du bränner maten i en belagd stekpanna tappar den mycket av sin non stick-förmåga, eftersom partiklar från den brända maten fastnar i beläggningen. En stekpanna med beläggning är även enkel att rengöra, och hettas snabbt upp på spisen. 

Här hittar du dessutom en keramisk stekpanna eller stekpannor med keramisk beläggning. Den främsta fördelen med en stekpanna som är keramisk är att den är otroligt rep-och slittålig. Den är även enkel att rengöra och du kan använda mindre matfett vid matlagning än i en rostfri stekpanna.

Det finns också stekpannor i kolstål som blir alltmer populära och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion. Precis som med gjutjärnspannor bör kolstålspannor bli ordentligt instekta. Kolstålspannan ger mycket fin stekyta och tål även höga temperaturer.

OLIKA STEKPANNOR FÖR OLIKA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

En vanlig klassisk stekpanna bör finnas i alla kök, men det finns även stekpannor för mer specifika användningsområden och matlagningsmetoder. Utöver vanliga stekpannor som finns i många olika material, kan även ett bra komplement vara en traktörpanna. Traktörpannor liknar en kombination av en kastrull och en klassisk stekpanna och kan därför användas till både stekning och kokning, ofta kommer traktörpannan med ett tillhörande lock. Om du vill ha en riktig grillkänsla på maten som du lagar vid spisen med snygga grillränder kan en grillpanna vara ett utmärkt val. Oftast är grillpannor gjorda i gjutjärn för att du ska kunna steka på höga temperaturer. Gillar du att tillaga risrätter och wokrätter är en wokpanna med generösa kanter ett bra val för att smidigt kunna vända runt maten i pannan. Älskar du att göra pannkakor och plättar finns många bra pannkakspannor och plättpannor med låga kanter som du enkelt vänder pannkakor och plättar i. Det finns också särskilda stekpannor för dig som gillar internationella rätter så som paella. Med en paellapanna kan du göra paella på riktigt. De flesta av våra paellapannor kan ställas över öppen eld.

Tips & Inspiration

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*