FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Säsongen i köket – se alla kampanjer

Inspiration/Guider/Skötselråd – Stekpannor i rostfritt stål
Hur rengör man en stekpanna i rostfritt stål? Här ser du någon rengöra botten på en rostfri stekpanna med en gul svamp.

Skötselråd – Stekpanna i rostfritt stål

En stekpanna i rostfritt stål är hållbar, hygienisk och ger jämn värmefördelning. Med rätt skötsel, rengöring och underhåll kan den hålla i många år och bevara sina goda stekegenskaper. Här får du praktiska tips för hur du använder, rengör och tar hand om din stekpanna i rostfritt stål för bästa resultat.
torsdag 18 september 2025
Dela artikel

Steka med rostfri stekpanna


 

 

Rostfria stekpannor är hållbara, lättskötta och påverkar inte smaken på maten. Används de på rätt sätt ger de fantastiska resultat, särskilt när du vill få till en riktigt fin bryning.

 

 

  1. Förvärm alltid pannan
    En rostfri stekpanna behöver några minuter på medelhög värme för att ge bästa resultat. En kall panna gör att maten bränner fast, så ge den tid att bli riktigt varm innan du börjar steka.


  2. Testa värmen
    Droppa lite vatten i pannan. Om droppen ”dansar” över ytan utan att dunsta direkt, är pannan lagom varm och redo för matlagning.


  3. Tillsätt fett
    För att undvika att maten fastnar i din stekpanna i rostfritt stål bör du använda fett som tål höga temperaturer, till exempel rapsolja, solrosolja eller en kombination av smör och olja.


  4. Låt maten släppa själv
    En vanlig miss är att försöka vända maten för tidigt. När råvaran fått en fin yta släpper den naturligt från botten. Tålamod är nyckeln till en perfekt stekyta.

  5. Bonustips – för extra ”nonstick”-effekt
    Ett knep som få känner till är att skapa ett oljelager i pannan innan du börjar steka. Värm upp pannan så att porerna i stålet öppnar sig, ta sedan av den från värmen och låt svalna. Gnid in ett tunt lager neutral olja med hushållspapper, låt svalna helt och värm sedan upp igen. Det ger en slätare yta och minskar risk för att mat fastnar. Till skillnad från gjutjärn byggs ingen ”seasoning” upp, utan effekten gäller för den aktuella användningen.

Rengöring & underhåll


 

 

Rostfritt stål är slitstarkt och fritt från beläggningar som kan slitas ner. Rengöringen är enkel – pannan tål både hand- & maskindisk, men för att bevara finish och förlänga livslängd är handdisk att föredra.

 

 

Efter varje användning


 

 

  • Diska med diskmedel
    Diskmedel kommer inte att påverka ytan. Det går bra att köra pannan i diskmaskin, men handdisk med en diskborste eller mjuk svamp rekommenderas.

  • Koka bort fastbrända matrester
    Om något bränt fast kan du hälla i lite vatten och låta koka upp för att det ska släppa. Alternativt kan du skrubba försiktigt med en pasta av bakpulver / bikarbonat och vatten.

 

Djuprengöring vid missfärgning


 

Rostfria pannor kan få regnbågsskiftningar eller fläckar efter hög värme – helt naturligt och ofarligt. Vill du få bort dem kan du:

 

  • Skrubba med lite ättika eller citronsaft för att neutralisera fläckarna

  • Använd speciellt rengöringsmedel för rostfritt vid behov
Djuprengör med medel
Maskindisksäkert

Att tänka på


 

 

  • Undvik överhettning
    Rostfritt leder värme bra men kan bli väldigt hett. Håll koll på värmen för att inte bränna mat eller missfärga ytan.


  • Torka efter disk
    Även om rostfritt är motståndskraftigt mot rost kan vattenfläckar bildas. Torka torrt för att behålla den blanka ytan.


  • Använd redskap utan vassa kanter
    Metall går oftast bra, men undvik hårda slag som kan lämna repor.

 

Relaterade produkter