FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in
Inspiration/Guider/Torka mera med frukt- & svamptork
kantareller och portablosvampar i en gryta redo att torka.

Torka mera med frukt- & svamptork

Så här års är skogen full av guld och äppelträden dignar av härlig frukt. Det är med andra ord dags att skörda, torka och fylla skafferiet med godsaker inför vinterns träda. Att torka svamp och frukt kräver dock en hel del utrymme, och bor man inte i ett slott blir det snabbt trångt mellan de utspridda tidningsuppslagen. En behändig kökspryl i skördetid är därför frukt- och svamptorken. Med denna kan du enkelt torka allt från svamp till äppelskivor eller tomater på rätt temperatur.
tisdag 13 februari 2024
Dela artikel

Svamptorken har smarta våningsplan som gör att du slipper skrymmande tidningspapper i hela köket. Svamptorkar finns i olika storlekar och prisklasser, så se till att investera i en som passar din skördemängd och plånbok. Svamptorken är också en perfekt present till den som tycker om naturlig mat och konservering.

Är du intresserad av raw food är en livsmedelstork en viktig köksapparat som möjliggör ”tillagning” av råvaror utan att spilla den näring som vanlig upphettning gör (torkningen bör då ske på max 48°C). Långsamt torkad mat möjliggör en organisk diet som är full av nyttiga enzymer och näring som kroppen har möjlighet att tillgodogöra sig. Viktigt att tänka på när du torkar livsmedel är att ställa in rätt temperatur för rätt råvara- du hittar en tabell här nedan med rekommenderade temperaturer och torktider för frukt och grönsaker. 

TORKTABELL FRUKT

Frukt: Äpple

Beredning: Kärna ur & skär ringar eller klyftor

Temperatur: ca 57°C

Tid: 7-15 timmar

Frukt: Aprikoser

Beredning: Dela i halvor, ta bort kärnan och torka med skalet nedåt

Temperatur: ca 57°C

Tid: 20-28 timmar

Frukt: Ananas

Beredning: Skala & ta bort de hårda delarna i mitten. Skär i klyftor eller skivor

Temperatur: ca 57°C

Tid: 10-18 timmar

Frukt: Banan

Beredning: Skala och skiva

Temperatur: ca 57°C

Tid: 6-10 timmar

Frukt: Bär

Beredning: Låt vara hela

Temperatur: ca 57°C

Tid: 10-15 timmar

Frukt: Fikon

Beredning: Skär i fjärdedelar och torka med skalsidan nedåt

Temperatur: ca 57°C

Tid: 22-30 timmar

Frukt: Jordgubbar

Beredning: Snoppa och skär i halvor eller fjärdedelar

Temperatur: ca 57°C

Tid: 7-15 timmar

Frukt: Vindruvor

Beredning: Dela i halvor eller låt vara hela, torka med skalsidan nedåt. Torktiden halveras om druvorna skalas

Temperatur: ca 57°C

Tid: 22-30 timmar

Frukt: Persikor

Beredning: Dela, ta bort kärnan och skär i önskad storlek

Temperatur: ca 57°C

Tid: 8-16 timmar

Frukt: Plommon

Beredning: Dela på hälften, ta bort kärnan och tryck in den rundade delen för effektivare torkning

Temperatur: ca 57°C

Tid: 8-16 timmar

Frukt: Rabarber

Beredning: Hacka i mindre bitar, ca 1-2 cm tjocka

Temperatur: ca 57°C

Tid: 6-10 timmar

TORKTABELL GRÖNSAK

Grönsak: Aubergine

Beredning: Skiva

Temperatur: ca 52°C

Tid: 4-8 timmar

Grönsak: Bönor (Vaxbönor/Haricot Verts)

Beredning: Skär bort ändarna, dela eller skär ett snitt och torka hela

Temperatur: ca 52°C

Tid: 8-12 timmar

Grönsak: Broccoli

Beredning: Trimma stjälken och skär stammen i fjärdedelar. Kronorna kan torkas hela

Temperatur: ca 52°C

Tid: 10-14 timmar

Grönsak: Gurka

Beredning: Skär i smala skivor

Temperatur: ca 52°C

Tid: 4-8 timmar

Grönsak: Kål

Beredning: Trimma stjälkarna/det yttre skalet och skär i strimlor eller dela i lagom stora blad

Temperatur: ca 52°C

Tid: 7-11 timmar

Grönsak: Lök

Beredning: Ta bort roten, toppen och skalet. Klyfta eller skiva

Temperatur: ca 63°C

Tid: 4-8 timmar

Grönsak: Majs

Beredning: Ånga tills du enkelt kan skära loss majskornen, sprid ut på brickan. Rör/skaka under torkningen

Temperatur: ca 52°C

Tid: 6-10 timmar

Grönsak: Morötter

Beredning: Skär av ändar, skala om nödvändigt. Skiva eller skär julienne eller kuber

Temperatur: ca 52°C

Tid: 6-10 timmar

Grönsak: Pumpa

Beredning: Skär i bitar, ta bort kärnor. Ugnsbaka eller ångkoka tills köttet kan tas loss från skalet, mixa i en mixer och sprid ut på bakplåtspapper

Temperatur: ca 52°C

Tid: 7-11 timmar

Grönsak: Stjälkselleri

Beredning: Skär loss från stjälken, strimla i smala skivor

Temperatur: ca 52°C

Tid: 3-10 timmar

Grönsak: Svamp

Beredning: Borsta bort jord och smuts, dela i lagom stora bitar. Sprid ut så att svamparna inte nuddar varandra på torkbrickan

Temperatur: ca 52°C

Tid: 3-7 timmar

Grönsak: Zucchini

Beredning: Skiva

Temperatur: ca 52°C

Tid: 7-11 timmar

Grönsak: Ärtor

Beredning: Skala, ånga, skölj med kallt vatten och torka med papper

Temperatur: ca 52°C

Tid: 4-8 timmar

Ta del av fler tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*