
Äppelkaka
Äppelsäsong eller bara sugen på en god efterrätt eller fika? Detta är ett klassiskt och enkelt recept på en mycket god och saftig äppelkaka. Ett traditionellt svenskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka gjord på äpplen toppat med kanel. Äppelkakan kan ätas som den är, till sommarfikat ute i trädgården eller tillsammans med glass eller vaniljsås efter en helgmiddag. Vem kan motstå en riktigt god äppelkaka?

Tid: 1 timme
ca 12 bitar
Ingredienser:
Sockerkaka:
100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
Fyllning:
2-3 st äpplen
2 msk strösocker
0,5 msk kanel
Såhär gör du äppelkaka:
1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.
2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, förslagsvis från Maku.
3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som kan användas genom hela receptet, exempelvis en från OBH Nordica.
4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
5. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Använd gärna en måttkanna från Funktion. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad. Använd förslagsvis en slickepott för att jämna ut smeta, exempelvis från IMK InMyKitchen.
7. Skala äpplen och skär i mindre bitar, med en bra kniv från WMF.
8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik, förslagsvis från Rosenthal, och lägg i äppelbitarna och rör runt tills de sugit upp så mycket som möjligt.
9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Strö över socker och kanel.
10.Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
