FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Logga in
Inspiration/Guider/Lär dig laga pasta från grunden

Lär dig laga pasta från grunden

Vad smakar inte bättre än färsk pasta som du själv har lagat? Vi har samlat alla tips och tricks för att lyckas med din hemgjorda pasta. Laga pasta som en riktig italienare och imponera på nära och kära med god matlagning från grunden.
tisdag 20 februari 2024
Dela artikel

Pastamaskiner

Gör din egen spaghetti och tagliatelle

Vid första åtanke kan det kännas lite svårt att laga färsk pasta från grunden, men det är nog inte så svårt som du tror. Det gäller att ha rätt verktyg och framförallt en pastamaskin. Med en pastamaskin kan du göra bland annat egen spaghetti, tagliatelle och lasagne. Hur gör man degen? Läs mer om vår Pasta-skola här, för att komma till vårt recept för pastadegen.

När du väl har en färdig pastadeg börjar det roliga, kavla ut degen och trä sedan in den utkavlade degen genom valsarna på pastamaskinen. För varje gång du drar degen genom valsarna blir degen tunnare och därav bestämmer du din egen typ av pasta.

När du väl nått önskad tjocklek kan du välja att avsluta och skära av degen med en kniv för att exempelvis få lasagneplattor. Om du istället önskar att göra spaghetti eller tagliatelle trär du in degen i i någon av maskinens tillskärningsvalsar, som sedan förvandlar degen till tagliatelle eller spaghetti.

Ett tips! Är du sugen på asiatiskt istället för italienskt? Gör nudlar av samma typ av deg, det blir riktigt gott!

Torka pastan

Fyll skafferiet med egen pasta

Torkad pasta är väldigt gott och kanske det som vi är mest vana vid att äta! När du torkar din pasta får du med större sannolikhet en al dente-känsla (även kallat tuggmotstånd), till skillnad från om du skulle koka den färska pastan direkt. Du torkar din pasta genom att använda dig av en torkställning för pasta, alternativt om du har en ren stolsrygg hemma.

Detta tillvägagångssätt funkar perfekt för din spaghetti eller tagliatelle, då tanken är att pastan ska hängas för att torkas. Antingen väljer du att torka en kortare stund för att sedan koka pastan direkt, för att få ett härligt tuggmotstånd eller så väljer du att torka pastan helt och hållet.

När pastan väl är utan fukt och helt torr är det viktigt att du förvarar den torkade pastan i väl förslutna glasburkar, för att minimera risken för mögel. Nu har du pasta som kan räcka upp till några månader hemma i skafferiet, vilken lyx!

Smarta pastatillbehör

Gott med egen ravioli, tortellini och gnocchi

Om du vill göra egen tortellini, ravioli eller gnocchi kan det vara bra att investera i lite smarta tillbehör. Så som en raviolistans för att skära ut vackra bitar eller en gnocchibräda som du kan rulla dina gnocchis på. Förutom detta kan en degsporre och kavel vara på sin plats, för att kunna fixera pastan på ett snyggt sätt. Sedan är det fritt fram att fylla din hemgjorda pasta, vi tipsar om en fyllning med soltorkade tomater, färskost och basilika som smakar ljuvligt.

Ta del av fler tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*