FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in
Inspiration/Guider/Så gör du drinkar som Tjoget

Så gör du drinkar som Tjoget

Prisvinnande baren Tjoget tar dig till Medelhavets ljuvliga smaker och dofter, där spännande historia möter nytänkande koncept. Följ med KitchenTime som besökte denna fantastiska bar under en solig vårdag för att inspireras av deras drinkar och processen bakom dem. Vi tar hjälp av deras bartender Hedda, som också vunnit Bartendrarnas Bartender i Svenska Gastronomipriset 2022 och Årets bästa bartender Sverige 2021 i Bartenders' Choice Awards. Nu är det dags att bli hemmaproffs på drinkar á la Tjoget!
måndag 19 februari 2024
Dela artikel

Bakom dörrarna till Tjoget

På Södermalm i Stockholm eller närmre bestämt Hornstull ligger Tjoget. Restaurangen med baren som blivit rankad på listan ”The World’s 50 best bars”, faktiskt också den första svenska baren som någonsin kommit med på listan. Sommaren 2022 tog Tjoget även hem priset som Bartendrarnas Bar i Svenska Gastronomipriset. Mitt i den industriellt inredda restaurangen finner vi Hedda vid en massiv bardisk iklädd i Zink. Hedda är en av Tjogets fantastiska bartenders och inte nog med det så är hon även utsedd till Sveriges bästa bartender 2021 vid Bartender Choice Awards och har även vunnit priset som Bartendrarnas Bartender vid Svenska Gastronomipriset 2022. Tjoget tar sin inspiration både till mat & dryck från länderna kring medelhavet. Vi finner spår av medelhavet både på matmenyn men också i drinkarna i form av kryddiga spritsorter och andra ingredienser.

Har du vägarna förbi Stockholm eller helt enkelt bor i Stockholm så rekommenderar vi varmt ett besök, då tipsar vi om att testa Tjogets signaturdrink Beets by Tjoget vid ett av de massiva fönsterna. Vill du istället testa dina egna kunskaper hemma så har vi tillsammans med Hedda tagit fram maximal inspiration till dig som aspirerar till att bli ”Hemmets bästa bartender”. Detta tillsammans med kvalitativa produkter från Exxent, som är en av Sveriges ledande leverantörer inom köks- och serveringsprodukter, däribland till Tjoget och finns tillgängliga att köpa hos KitchenTime. 

Lär känna Hedda

  • Namn: Hedda Bruce

  • Bor: Stockholm

  • Yrke: Bartender i 8 år varav 4,5 år på Tjoget

  • Meriter: Vinnare av Svenska Gastronomipriset i Bartendrarnas Bartender 2022 och Årets bästa bartender Sverige 2021 enligt Bartenders' Choice Awards

  • Dricker helst: Dry Martini eller en fräsch Cherry Cobbler på sommaren

Första steget: Välj rätt glas & bartillbehör

Hedda visar oss tre olika drinkar från Tjogets meny och däribland massor med tips och tricks på vad man ska göra för att lyckas med drinkarna! Första steget är att se till att du har rätt barredskap i hemmet, vilket är: Glasen och bartillbehören.

Olika typer av drinkar kräver olika typer av glas. Beroende på om du ska ha is i drinken, om drinken ska toppas upp med något som exempelvis soda, eller om drinken ska serveras utan is.

High ball

Glaset som många av oss tänker på när vi tänker på ett klassiskt drinkglas. Ett Highball glass är precis som namnet avslöjar ett högt glas tänkt för drinkar där du blandar ut spriten med något annat och serverar det med is alternativt toppar upp drinken med exempelvis soda eller tonic. Exempel på klassiska drinkar där ett highball glas används är: Gin & Tonic, Tom Collins och Mojito.

Rocks "Low ball"

Kärt barn har många namn, glastypen rocks är även kallat Lowballglas och är ett kortare glas än Highballglaset. Ett rockglas passar bra med skakade drinkar & lite spritigare rörda drinkar. Alltså drinkar som inte ska spädas ut på samma sätt som drinkar i ett Highballglas, men som också serveras med is. Exempel på klassisa drinkar som serveras i ett rockglas är: Old Fashioned, Tommys Margarita och Negroni.

Coupette

Coupetten även kallat coupe, är ett klassiskt cocktailglas för drinkar som vanligtvis serveras utan is. En coupette används till samma typ av drinkar som kan serveras i Martiniglas. Här är det upp dig och din personliga stil att avgöra vad som passar bäst, en coupette eller ett martiniglas. Klassiska drinkar som serveras i en coupette är: Daiquri, Dry Martini och Espresso Martini.

Det finns några tillbehör som är svåra att vara utan när du ska blanda drinkar. Vi leder dig igenom en lista på vad som kan vara bra att ha som bas i barskåpet!

Mätglas/Jigger

När det kommer till drinkar är det viktigt att få till rätt mått för att få till smaken på samma sätt som du får när du beställer en drink ute på bar. En jigger är oftast delad i två med ett mindre mått på ena sidan (vanligtvis 2 cl) och ett större på andra sidan (4 cl) och är ett viktigt verktyg för att spika smakbalansen i dina drinkar. Mätglaset kommer speciellt väl till hands när du vill bestämma styrkan på exempelvis alkoholen eller smaken på drinken, där du utgår från dina egna preferenser.

Citronpress "Mexican Elbow"

I majoriteten av alla drinkar finns det någon typ av syra, ofta i form av lime eller citronjuice. För att på enklast möjligast sätt få ut all juice ur din lime eller citronhalva så är en Mexican Elbow att föredra, vilket är en typ av variant av citronpress som passar utmärkt som barredskap. En annan typ av press är muddlern, som gärna används direkt i glaset/shakern för att ta vara på all saft och kött som också ger en högre intensitet till smaken.

Silen

Om du kör på en tredelad shaker som Cobbler, får du med en shaker och tillhörande sil alternativt att den redan är integrerad i en French shaker. Det finns olika typer av silar: barsilen, är den vanligaste förekommande silen som silar ganska grovt men hindrar isen att följa med från shakern ner i i glaset. Söker du däremot en finare sil, så är det just finsilen du ska ha som silar bort exempelvis fruktkött. Tips! Glöm inte att investera i en barsked som används till alltifrån att smaka på drinken till att få ut det allra sista ur shakern eller silen.

Tintin/Boston shaker

Boston Shaker & Tintin shaker är två varianter av tvådelade shakers. En Boston shaker har en del i glas och den andra i metall medan en Tintin shaker bestå av enbart metall. En Tintin shaker är därför mer hållbar än en Boston shaker.
En shaker kommer väl till hands när det det är dags för att skaka dina drinkar tillsammans med is, den används även när du ska röra dina drinkar (som en Dry martini till exempel). En tvådelad shaker är den variant som gärna föredras av bartenders. Den kräver lite teknik för att sluta tätt och för att lossa delarna från varandra. Däremot tål denna shaker mycket och är därför populär hos många.

French (Parisian) shaker

French shaker, även kallad Parisian shaker, är också en tvådelad shaker som är väldigt lik Boston shakern till funktion förutom att French shakern har två delar som passar varandra precis medan Boston har olika delar som därav kräver sin övning. Om du är ute efter en shaker som är snygg i designen och har en medelsvår finess, är French shakern att rekommendera!

Cobbler shaker

Cobbler shaker, är den vanligaste och populäraste shakern i hemmet! Det är en tredelad shaker som på så vis skiljer sig från både Boston och French shakern, detta genom att ha en tillhörande sil och är därför ett enkelt verktyg för gemene man. Cobbler shakern har även en inbyggd sil i det övre locket, som är ganska så grov. Ett tips till en nybörjare i baren!

"Keep it simple, låt varje ingrediens ta sin plats." - Hedda

Heddas 3 bästa tips till hemmabartendern

1. Våga testa dig fram! Man blir inte en bartender över en natt, det kräver en del övning och övning ger färdighet. Med ovan tips och tricks kommer du långt på vägen!

2. Smaka på drinken innan du skakar med shakern! Då är det lättare att ändra i drinken om den inte stämmer i balans.

3. Keep it simple och utgå alltid från en klassiker! Här kan du exempelvis byta ut sötma mot en annan typ av sötma.

Upptäck allt du behöver till drinkarna från Exxent!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*