Den här sidan använder cookies för att fungera.
Läs mer om vår integritetspolicy.
Meny
  • Baktillbehör
    • Tillbaka
    • Bakformar
    • Bakredskap
    • Julbak
    • Pizzabak
    • Pizzastenar & bakstenar
    • Tillredningsskålar
  • Hem & Hushåll
    • Tillbaka
    • Barnens Kök
    • Barnrum
    • Belysning & Lampor
    • Diska & Städa
    • Hemelektronik
    • Inredning
    • Krukor & Vaser
    • Köksförvaring
    • Köksinredning
    • Kökstextilier
    • Ljus & Ljusstakar
    • Möbler
    • Textil
    • Vitvaror
  • Köksapparater
    • Tillbaka
    • Blanda
    • Grilla & Rosta
    • Hacka, Skära & Mala
    • Juicemaskiner & Råsaftcentrifuger
    • Kaffemaskiner
    • Kyla
    • Stavmixers
    • Steka & Fritera
    • Värma & koka
    • Övriga kökmaskiner
  • Matlagning
    • Tillbaka
    • Bästsäljare
    • Formar
    • Fruktredskap
    • Hacka, Riva & Skiva
    • Kastruller & Grytor
    • Kokböcker & Kokboksställ
    • Kryddning
    • Köksknivar
    • Livsmedel
    • Nyheter
    • Redskap
    • Silar & Durkslag
    • Skärbrädor
    • Stekkärl
    • Testvinnare köksprodukter
    • Tid och Mått
  • Servering
    • Tillbaka
    • Barredskap
    • Bestick
    • Engångsartiklar
    • Fat, Skålar & Brickor
    • Förvaring
    • Glas
    • Kaffe & Te
    • Kannor & Karaffer
    • Koppar & Muggar
    • Tallrikar
    • Termosar
    • Vintillbehör
  • Ute
    • Tillbaka
    • Camping & friluftsliv
    • Grill
    • Infravärme
    • Rökar
    • Stekhällar
    • Trädgård
    • Utekök
    • Utemöbler
  • Outlet
    • Tillbaka
    • Hem & Inredning
    • Köksapparater
    • Matlagning
    • Möbler
    • Servering

  • Varumärken
    • Tillbaka
    • Allt inom Varumärken
  • Serier
    • Tillbaka
    • Allt inom Serier

  • Kampanjer
    • Tillbaka
    • Allt inom Kampanjer
  • Inspiration
    • Tillbaka
    • Allt inom Inspiration
  • Presentkort
    • Tillbaka
    • Allt inom Presentkort
  • Recept
    • Tillbaka
    • Allt inom Recept

Klicka här för att få 50kr rabatt!

Få din 50 kr välkomstkod

Var först med exklusiva rabatter och kökskunskap

*Rabattkoden är personlig och gäller endast vid köp över 600 kr och ej på varor från Mateus. Genom att registrera dig accepterar du att ta emot email och SMS från KitchenTime med exklusiva kampanjer & kökskunskap. Du kan avregistrera dig när som helst.

MENY
MENY
logotype

Tidigare sökningar

Sökförslag

Du har tidigare tittat på

    Guide olika knivslipar | Välj rätt slipverktyg & förvaring till dina knivar!

    Filter (0)
    Kategorier
    Varumärken
    Färg
    Serier
    Material

    Olika slipverktyg och vad som skiljer dem åt

    En av de viktigaste köksredskapen för både hemmakocken och proffskocken är en bra kniv. Men även om du investerar i en bra kniv behöver den underhållas för att behålla skärpan. En slö kniv är lätt att slinta med vilket gör det extra viktigt att behålla kniven vass, det blir även mycket roligare och effektivare köksarbete med en slipad kniv. Här har vi satt ihop en guide över olika slipverktyg och vad som skiljer dem åt, samt tips på hur du kan förvara dina knivar på bästa sätt!

    Olika slipmetoder

    Du kan välja mellan flera olika slipmetoder beroende på vad du vill uppnå med slipningen. Här går vi igenom vilka slip-alternativ som är bäst för vad såsom: slipsten, keramiskt bryne, diamantbryne, stålbryne och knivslipar.

    Slipa med slipsten

    Slipsten eller så kallad våtsten är det bästa valet för att få din stålkniv riktigt vass. Det går relativt snabbt att lära sig slipa med slipsten och cirka en timme att behärska sliptekniken, men kräver något mer engagemang än det gör med de andra slipmetoderna. Längst ner i artikeln kan du se ett filmklipp hur du slipar med slipsten.

    Våtstenar graderas i olika finhetsgrader likt sandpapper i så kallade grit. Själva syftet med slipningen avgör valet av sten då stenarna ger olika resultat, du kan välja mellan ungefär 240 grit upp till 13000 grit. En grovkornig slipsten ger en grundslipning medans en finkornig slipsten ger bra skärpa. Ett proffs använder fler stenar, men för nybörjaren räcker det med att ha en slipsten. Till en början passar en allroundsten som har en finhetsgrad mellan 800 och 1200 som alltid gör kniven vass. Finhetsgraden 3000 räcker gott och väl för de med högre krav. Stegvis kan det därför vara bra att börja med 800-1200 grid, för att sedan välja 3000. Våtstenarna från Satake har olika färger som förtydligar vilken grit som stenen har.

    240 grit - För grundslipning som reparerar skador i knivens egg. Den ger dock inte en riktigt vass egg och kan därför kombineras med en finare sten som 1200 och 3000 grit för bra skärpa.

    Våtsten 240 Grit från SATAKE

    1200 grit - Ger skärpa, kan kombineras med 3000 grit för att ge kniven bra skärpa.

    Våtsten 1200 Grit från SATAKE

    3000 grit - Ger bra skärpa, kan användas för att underhålla redan vass kniv och att finputsa.

    Våtsten 3000 Grit från SATAKE

    10 000 grit - För extra bra skärpa samt polering av redan vass kniv, passar att användas i kombination med 1200 grit.

    Våtsten 10 000 grit från Grit&Grain

    Lär dig slipa dina knivar på våtsten med Vikingsun och Knivakademien

    Slipa med skärpstål

    Skärpstål finns i flera material som passar till olika knivar beroende på hårdheten i knivblad-stålet eller om du har keramiska knivar. Stålknivar är tåligare är keramiska knivar medans knivar i keramik är hårdare än stål och håller skärpan längre. Du kan välja mellan keramiskt bryne, diamantbryne och stålbryne.

    Kom ihåg att ett huvudsyftet med ett skärpstål är att se till att eggen på din kniv är rät och rätt vinklad. Är det en riktigt bra skärpa du är ute efter är en slipsten eller knivslip det bästa att gå efter.

    1. Keramiskt bryne - Tar fram ytterligare skärpa på kniven om den fortfarande har skäregg och passar till både europeiska och japanska knivar med olika hårdhet i stålet.

    2. Diamantbryne - Liknar keramiskt bryne men slipar även keramiska knivar.

    3. Stålbryne - Passar till europeiska knivar som har något mjukare stål än japanska knivar.

    Populära skärpstål

    Grit&Grain
    Skärpstål Diamant 38 cm
    299 SEK
    Satake
    Keramiskt Bryne 24 cm
    Ord. rek. 495 SEK
    397 SEK
    MAC
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    Bra deal
    Slipbryne Keramisk 21 cm
    Ord. rek. 499 SEK
    375 SEK
    Sabatier Trompette
    Skärpstål Svart
    Ord. rek. 269 SEK
    259 SEK
    Exxent
    Skärpstål Diamant Oval 26cm
    Ord. rek. 319 SEK
    255 SEK
    Ego
    VG10 Diamantbrynstav 20cm
    699 SEK

    Slipa med knivslip

    Knivslipar är bra för att skärpa kniven. Här finns knivslip, våtslip eller rullslip att välja mellan och dessa är mycket enkla att använda. Du ger en kniv skärpa med en våtslip eller rullslip genom att dra knivbladet över ett hjul. Knivslipen kan ha flera hjul med olika finhetsgrader där du slipar på ett hjul i taget, från det grövre till det finare.

    När du väljer knivslip, tänk på att kontrollera att den är anpassad för materialet kniven du tänkt använda den till har då det kan variera. Används fel knivslip riskerar du att få en slöare kniv. Med tiden blir denna typ av slipverktyg nedslitna och behöver därför bytas ut, alternativt enbart byta ut själva sliphjulen.

    Populära knivslipar

    Vulkanus
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    Bra deal
    Classic Knivslip VG2
    Ord. rek. 999 SEK
    714 SEK
    Minosharp
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    21%
    Våtslip PLUS 3 MC-550
    Ord. rek. 599 SEK
    499 SEK 399 SEK
    Vulkanus
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    Bra deal
    Professionell Knivslip VG2
    Ord. rek. 1799 SEK
    1162 SEK
    Anysharp
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    Bra deal
    Anysharp Pro
    Ord. rek. 399 SEK
    292 SEK
    Vulkanus
    Professionell Knivslip VG2 Wood
    Ord. rek. 1499 SEK
    1023 SEK

    Välj rätt underlag

    För att förlänga livstiden på din kniv är underlaget av största vikt. Skärbrädor i marmor och glas kan vara snygga att servera på, men använd dessa skärbrädor endast i detta syfte. Marmor och glas förstör nämligen dina knivar och är inte att rekommendera som skärbrädor att använda till vardags. Istället bör du välja en skärbräda i trä eller plast.

    • En träskärbräda är den typ av skärbräda som är mest skonsam mot din kniv. Skärbrädor i trä håller också väldigt länge vilket gör dem till ett bra alternativt både ekonomiskt och i ett miljöperspektiv.
      Det är däremot viktigt att rengöra din skärbräda i trä på rätt sätt:
      - De får inte tvättas i diskmaskin, då detta sliter på din skärbräda och kan bilda sprickor i träet.
      - Tvätta av rester från mat direkt efter användning.
      - Börjar din skärbräda bli sliten kan du slipa den med sandpapper så att den blir som ny. Detta är även bra för att upprätthålla hygienen.
      - För att desinficera din skärbräda kan du tvätta den med ättika och vinäger.
    • En plastskärbräda fungerar utmärkt för den vardagliga användningen. Denna typ av skärbräda går att diska i maskin. Däremot bör du byta ut din skärbräda i plast minst en gång om året då det bildas skåror i skärbrädan efter dragen av din kniv, i dessa skåror trivs bakterier väldigt bra. För att upprätthålla hygienen kring din skärbräda är det därför viktigt att byta ut dem.

    Skärbrädor bästsäljare

    Nordwik
    Skärbräda Ändträ Thermobok 46x36x4 cm
    Ord. rek. 1499 SEK
    999 SEK
    Nordwik
    XXL Skärbräda Ek 78x38x4 cm
    Ord. rek. 2499 SEK
    1249 SEK
    Nordwik
    Skärbräda längdträ ek 45x29,5x4 cm
    Ord. rek. 999 SEK
    749 SEK
    Continenta
    Skärbräda med 3 bleck 48x32 cm
    1595 SEK
    Continenta
    Skärbräda med låda Gummiträ 48x32x6 cm
    Ord. rek. 1475 SEK
    1019 SEK
    Fiskars
    Ny
    FF Skärbräda i Bambu 3 delar
    810 SEK

    Förvara din kniv rätt

    På bilden syns på väggen magnetlisten Knivmagnet Valnöt 50 cm, samt knivar från SATAKE 

    Att förvara dina knivar på rätt sätt är också viktigt för att behålla skärpan och för att undvika att utsätta kniveggen för skaderisk. Knivar bör därför aldrig läggas lösa i kökslådan utan istället förvaras på en magnetlist eller i ett knivblock.

    • En magnetlist är platsbesparande och genom att du kan rada upp dina favoritknivar på ett praktiskt sätt på väggen blir det en snygg inredningsdetalj i köket. Du har även alltid din knivar nära tillhands precis där du behöver dom och du riskerar inte att knivarna tar skada av några andra redskap genom att hänga upp dom på väggen.
    • Ett knivblock är ett annat praktiskt alternativ till magnetlisten för att förvara dina knivar på ett säkert sätt och den skyddar även dina knivar från att stöta i andra köksredskap. Knivblocket kan placeras direkt på köksbänken och blir också en snygg detalj i köksinredningen. Det är även lätt att plocka i och ur knivar ur knivblocket, vissa knivblock har även plats för ytterligare köksredskap.

    Knivförvaring bästsäljare

    Satake
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    Bra deal
    Knivställ Stående/Väggmonterad
    Ord. rek. 799 SEK
    525 SEK
    Grit&Grain
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    21%
    Knivlist Rostfritt Stål 50cm
    Ord. rek. 499 SEK
    349 SEK 279 SEK
    Grit&Grain
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    17%
    Knivlist Trä 49cm
    Ord. rek. 399 SEK
    299 SEK 249 SEK
    Dorre
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    Bra deal
    Knivställ Bambuträ Magnet
    Ord. rek. 399 SEK
    240 SEK
    Taylor's Eye Witness
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    21%
    Knivställ Magnetiskt Bambu
    749 SEK 599 SEK
    Legnoart
    Kampanjen slutar om
    13 timmar
    58%
    MISTERY BOX Knivblock i termolåda
    699 SEK 299 SEK

    Rätt underlag till din kniv

    Om du vill vara rädd om din kniv och undvika skador på eggen är det också viktigt att välja rätt typ av skärbräda som är skonsam mot kniven. Använd helst en träskärbräda som underlag, träskärbrädor är dessutom långlivade och är en snygg, klassisk detalj i köket. Det går även bra att använda en plastskärbräda, fördelar med en skärbräda i plast är att den är både lättskött och plånboksvänlig. Undvik marmor som skärbräda, en bricka i marmor passar utmärkt att servera med, men skär inte direkt med din kniv på marmor. Undvik även att skära direkt på diskbänk.

    Därför ska du handdiska dina knivar

    Anledningen till att handdiska dina knivar är främst för att maskindiskmedel innehåller slipmedel som kan skada skärpan på kniven och kan även ge fläckar på kniveggen då det innehåller salt. Knivens egg kan även skadas i diskmaskinen genom att den kan stöta i andra bestick under diskprogrammet. Det är också väldigt lätt att skada sig på en kniv som står i diskmaskinen när du plockar ur och i disk. Diska din kniv under ljummet vatten när du byter mellan olika råvaror och låt inte kniven ligga kvar i diskvatten. När du använt kniven färdigt diska kniven direkt förhand och torka med en kökshandduk.

    Relevans
    Popularitet
    Pris högt till lågt
    Pris lågt till högt
    Fri frakt över 499kr
    30 dagar öppet köp
    Snabb leverans
    KitchenTime
    • Om KitchenTime
    • Integritetspolicy
    • KitchenTime rabattkoder
    • Affiliate
    • Jobba hos oss

    Kundservice
    • Kontakta oss
    • Leveransinformation
    • Retur & ångerrätt
    • Reklamation
    • Köpvillkor
    • Vanliga frågor
    • Trygg e-handel
    Företagsinformation
    • KitchenTime
    • Bredgränd 8
    • 75320 Uppsala
    • Org.nr 556826-1357
    Välj land
    Följ oss
    © 2021 KitchenTime