FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Logga in
Inspiration/Guider/Semmelsäsongen är här!

Semmelsäsongen är här!

På semmeldagen frodas det av semlor i olika slag. Varför firar vi denna underbara dag? Ta reda på detta nedan!
onsdag 6 mars 2024
Dela artikel

Varför firar vi fettisdagen i Sverige?

Fettisdagen eller semmeldagen - kärt barn har många namn och vi är lika glada för denna älskvärda dag varje år! Hur kom denna temadag till?

Allt började på 1500-talet, när man skulle fasta 40 dagar före påsk enligt den kristna högtiden fastlagen. Ur detta skulle man "äta upp sig" inför den långa fastan och på fastlagens tredje dag, fettisdagen, festade man till det ordentligt med fet mat. Därför kallas också semlan för en fastlagsbulle. Fettisdagen infaller alltid på en tisdag på grund av att den från början inföll på sista tisdagen före 40-dagars fastan fram till påsk.

Vilka olika typer av semlor finns det?

Idag äts det miljontals semlor runtom i landet under semmelsäsongen och trenderna för mer än en klassisk semmelbulle med mandelmassa tog fart runt 2015, när semmelwrapen lanserades.

Sen dess har det tillkommit en massa varianter på semla! Vad sägs om en croissantsemla, pannkakssemla, munksemla eller kanelbullesemla? Om du istället önskar den klassiska semmelbullen, men vill förnya dig lite! Så tipsar vi om att smaksätta fyllningen. Ät en annorlunda semla med nutella, blåbärsgrädde, vaniljkräm eller varför inte med smashad banankräm? Det är endast fantasin som sätter stopp för vad du kan toppa din semla med!

Ta del av fler tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*