FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in
Inspiration/Guider/Steka oxfilé

Steka oxfilé

torsdag 18 april 2024
Dela artikel

Oxfilé är den finaste delen av kon och tillagningen ska i de absolut flesta fall vara därefter. Därför är det extra noga när man steker oxfilé.

Oxfilé går att steka både hel och och i skivor. Om du ska helsteka oxfilé steker du den först i panna för att ge köttet en fin stekyta. Sedan eftersteker du den i ugnen på ca 125 grader tills filén har nått rätt innertemperatur. Använd stektermometer. Vid ca 55 grader är köttet rött eller lätt rosa, vid 60 rosa och vid 65-70 grader är den välstekt. Att genomsteka en oxfilé är dock inget man bör göra, eftersom det tappar sin mörhet och man lika gärna kan ersätta det med en billigare bit.

Samma temperaturer som vid helstekning gäller när man steker oxfilé i skivor. 2 cm är ett riktmärke, men det är efter tycke och smak. Förberedelserna för att steka oxfilé gäller samma instruktioner som de allmänna instruktionerna för att steka kött. Skär inte köttet för att kontrollera hur det ser ut, utan känn istället lätt på det med fingertopparna. Känns det som din haka är det rött, känns det som din näsa är det rosa och känns det som din panna är det välstekt. Skär man i köttet tappar det nämligen en del köttsaft.

Filet mignon och tournedos är benämningar på två delar av oxfilén som ofta dyker upp i recept. Filet mignon är de tunnare änddelarna och tournedos är tjockare skivor från filéns mitt

Ta del av fler tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*