
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är en gammal svensk klassiker där potatisen blir ugnsstekt. Denna rätt sägs ha framtagits av en kock på restaurang Hasselnacken på Djurgården i Stockholm men man har även hittat ett liknande recept på ugnsstekt potatis i en kokbok av Jenny Åkerström från 1929. Man skär små snitt genom halva potatisen, och den kan toppas med krispigt ströbröd eller ost som exempelvis parmesan, eller bara precis som den är med smör och salt. Potatisarna får en fin krispig yta och är en lyxigare variant än vanlig kokt potatis som tillbehör till kött eller fisk.

Ingredienser:
8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar
2-3 msk smör
0,5 tsk salt
0,5 dl ströbröd
Såhär gör du hasselbackspotatis:
1. Skala potatisen, förslagsvis med potatisskalare från Victorinox. Skär tunna snitt genom ungefär halva potatisen.
2. Placera potatisarna med den snittade sidan uppåt i en ugnssäker form eller plåt, förslagsvis från Patisse. Bred smör på varje potatis.
3. Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i ca 25 minuter.
4. Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna. Strö på salt, gärna flingsalt och ströbröd.
5. Ställ tillbaka potatisen i ugnen igen i minst 20 minuter eller tills den är mjuk. Känn med en provsticka, förslagsvis en från Exxcent.
