
Kalops
Kalops hör till den klassiska svenska husmanskosten och har funnits i alla tider. Det är en mycket god och mustig köttgryta med högrev (nötkött) som är enkel att lyckas med. Receptet är relativt fritt och kan tillagas efter egna önskemål och preferenser. Eftersom köttet ska koka under en längre tid så blir det mört och får god smak. Detta är en rätt som inte så många längre lagar men som är mycket underskattad. Testa och se att det går hem.

Tid: 2,5 timmar (2 timmar koktid)
Portioner: 6-8
Ingredienser:
1,5-2 kg högrev
3-4 st gula lökar
4-6 st morötter
ev. 3 msk vetemjöl
ca 7,5 dl vatten
12 st kryddpepparkorn
3 krm malen vitpeppar
3 st lagerblad
1 st köttbuljongtärning
1 st grönsaksbuljongtärning
1,5 tsk salt
Såhär tillagar du kalops:
1. Skär köttet i ca 3x3 cm bitar eller så stora bitar du vill ha, det är inte jättenoga med storleken. Använd gärna en kockkniv från MAC.
2. Hetta upp en stekpanna, förslagsvis en från AMT, med smör och stek köttbitarna i omgångar på hög värme så att köttbitarna får färg runtom utan att bli genomstekta. Salta och peppra under tiden. Lägg över köttbitarna i en stor gryta, från exempelvis Nordwik.
Under tiden du steker köttet: Skala lök och skär i klyftor, använd gärna en kniv från Fiskars. Skala morötter, med en skalare från Tala och skär i ca 2 cm bitar.
3. Strö över mjöl över köttet och rör om så att allt mjöl sugs upp. Detta steg kan hoppas över. Mjölet gör att såsen blir lite tjockare men är inte nödvändigt.
4. Lägg på lökklyftorna och morotsbitarna på köttet. Häll på vattnet och tillsätt alla kryddor: kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad, köttbuljongtärning, grönsaksbuljong och salt. Låt koka upp.
5. Sänk värmen och låt koka på svag värme under lock i ca 1,5-2 timmar så att köttet blir mört och fint. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna kalops med kokt ris eller kokt potatis.
