
Vegansk morotskaka
Bjud på en härligt saftig morotskaka som dessutom är helt vegansk! Njut av god frosting och toppa med ätbara blommor för det lilla extra.

Du behöver:
150 g kikärtsspad (uppvispat)
3 dl strösocker
3 dl glutenfritt mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/5 tsk malen kanel
1 tsk kardemumma
1/5 tsk malen kardemumma
1/5 tsk malen ingefära
1 nypa salt, efter smak och tycke
1 1/2 dl raps- eller matolja
4 1/2 dl finrivna morötter
Frosting
200 g växtbaserad färskost
75 g mjölkfritt margarin, gärna rumstempererat
2,5 dl florsocker
1 lime (riven zest)
Ätbara blommor och kanel som topping
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader för muffinsformarna, 150 grader om du gör en stor kaka.
- Vispa kikärtsspadet till ett fast vitt skum.
- Tillsätt strösockret och vispa ihop till en fin fluffig smet.
- Tillsätt sedan finrivna morötterna. Blanda ihop alla ingredienser med en slickepott till en jämn smet.
- Tillsätt sedan resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i kikärtsblandningen.
- Blanda i oljan och vänd runt med slickepott.
- Fyll smeten i muffinsformarna eller en 24 cm form med löstagbar kant.
- Grädda muffinsformarna i 15 min i mitten av ugnen. Om du gör i en stor form bör kakan gräddas i ca 30 min!
- Låt morotskakan svalna helt, bre sedan på frostingen med en slickepott på kakan!
- Toppa med ätbara blommor och strö på lite kanel!
I bild: Serveringsfat från VAO, 299 SEK