
Jordgubbs- och smultronstårta med fläder
Baka sommarens godaste tårta 2023! Tillsammans med @foodnestapp har vi röstat fram årets sommartårta: vinnaren @kitchenofanna ger oss en sommartårta smaksatt med fläderblomssirap och mascarponekräm, som sedan är dekorerad med ljuvliga jordgubbar och smultron direkt från trädgården. Bjud på Annas goda sommartårta du också!

Du behöver:
Bottnar
8 ägg
3 dl socker
4 msk mjöl
4 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
1dl fläderblomssirap
2dl jordgubbssylt
Kräm
500 g mascarponeost
10 dl grädde
3 dl florsocker
Jordgubbar och smultron till garnering

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa 2 bakformar i ca 20 cm i diameter. Skilj äggvitorna från äggulor.
2. Vispa äggvitorna med hälften av sockret en stund, sedan vispa ihop resten till en hård skum. Vänd ner äggulorna i smeten. Blanda ihop torra ingredienserna och häll i smeten. Blanda försiktigt så det inte tappar volym.
3. Dela smeten i två delar, häll i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Ta ut och låt det svalna helt.
4. Vispa ihop mascarpone, grädde och florsocker till en len kräm. Dela varje tårtbotten i tre delar (6 bottnar).
5. Pensla och ringla fläderblomssirap på varje tårtbotten. Fördela sylt och mascarponekräm mellan tårtbottnar. Täck hela tårtan med resten av krämen. Garnera med jordgubbar och smultron.
Tips! Tårtan blir godast om den får gotta sig i kylen över natten. Varsågod och njut!
Inspireras av goda recept och mycket annat hos @kitchenofanna.