Potatismos
Potatismos är en riktig klassiker som aldrig lämnar det svenska köket. Alla har ätit det sen man var barn och man tröttnar aldrig. Men det finns lika många olika varianter som det finns kök i Sverige. Med detta recept tillagar du potatismos på det gamla hederliga viset. Efter att ha lagat eget hemmagjort potatismos så kommer du aldrig mer att vilja äta pulvermos, upplev skillnaden! Passar utmärkt till fisk och självklart till hemgjorda köttbullar med rårörda lingon, saltgurka och brunsås.
50 g smör
ev. 1 ägg
Såhär gör du potatismos:
1. Skala potatisen, med en potatisskalare från exempelvis Oxo Good Grips, eller koka med skalen på och koka den som vanligt tills de blivit mjuka rakt igenom. Använd gärna en Jamie Oliver-kastrull från Tefal. Känn gärna med en provsticka, exempelvis från Exxcent. Det brukar ta ca 25-30 minuter.
2. Häll av vattnet. Dra bort skalet om du kokat potatisen med skalet på.
Börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda en potatisstöt från Leifheit, en elvisp från OBH Nordica eller en purépress från Funktion.
3. Tillsätt smör. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst.
Smaksätt med salt, peppar och ev. klippt persilja.