FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Logga in
Inspiration/Guider/Hemligheten bakom den svenska mästerbagaren Lilian Sagerfors framgång och hennes prisbelönta kanelbullerecept

Från hobby till prisvinnande kanelbullar - möt mästerbagaren Lilian Sagerfors

”Håll det enkelt!” – det är mottot för 31-åriga bagaren Lilian Sagerfors. Det enkla förhållningssättet har gjort henne till en av Sveriges mest framstående kreatörer inom bakningsvärlden. Med en tydlig filosofi och passion för sitt hantverk, har Lilian skrivit en inspirerande framgångssaga. Vi hade förmånen att besöka hennes charmiga bageri på den sydsvenska östkusten för att lära oss mer om hennes resa och smaka på hennes prisbelönta kanelbullar.
torsdag 26 september 2024
Dela artikel
Lilian bjuder också på konstnärliga sockerkakor som hon bakar i Nordwiks kreativa formar och låter svalna på galler innan hon pudrar dem med florsocker.

Ett bageri med hjärta: Ekenäs Hantverksbageri 

En solig septembermorgon välkomnas vi varmt till Lilians mysiga bageri i den idylliska byn Ekenäs, en halvtimme söder om Kalmar. När vi kliver in, fylls luften av en ljuvlig doft av nybakat bröd och kakor. Lilian, som ursprungligen utbildade sig till kock, upptäckte snart sin stora kärlek till bakning. ”Bröd är det första människor upplever i en måltid, men det blir ofta förbisett,” förklarar hon och berättar varför hon valde att ta brödet i egna händer. Hennes passion tog snabbt över, och framgången lät inte vänta på sig. 

Här kan du se ett ställ med bakplåtar med ett urval av Lilians bakverk, allt från olika typer av bröd och kakor till hennes berömda svenska kanelbullar.
Här tar Lilian ut en färdig briochebröd ur ugnen i en Nordwik brödform.

Från hobby till heltidskarriär 

Det som en gång började som en hobby har snart utvecklats till ett blomstrande heltidsföretag. Lilian öppnade sitt bageri 2018 och använder enbart lokala och ekologiska ingredienser. Ryktet om hennes engagemang spred sig snabbt, och idag flockas kunder från när och fjärran för att få smaka på hennes berömda bakverk. Tålamod krävs – att köa i 30 minuter eller mer för att få smaka på hennes prisbelönta surdegsbröd eller kanelbullar är inte ovanligt. 

För att briochebrödet ska få den rätta finishen penslar Lilian det med äggula innan det gräddas.
För den perfekta finishen pudrar Lilian sin chokladkaka med florsocker efter att den har svalnat på ett Nordwik-grillgaller.
För att förhindra att kakan fastnar i Nordwiks bakform under gräddningen penslar Lilian den med smör med hjälp av en pensel.

Mindre är mer: Lilians bakfilosofi 

Lilians filosofi ”less is more” genomsyrar varje produkt hon skapar. För henne handlar det om att använda högkvalitativa ingredienser, som svenskt ekologiskt mjöl, och att ha en hantverksmässig inställning till bakningen. Hennes personliga favorit? Hennes surdegsbröd, som hon gärna avnjuter som det är eller med en klick smör. ”Det är allt du behöver,” ler hon och förstärker sin övertygelse om att bra ingredienser alltid leder till bra resultat. 

De prisbelönta kanelbullarna 

Även om alla Lilians produkter är älskade, är det hennes kanelbullar som har fått mest uppmärksamhet. År 2023 vann Lillian en prestigefylld guldmedalj vid SM i hantverksbageri för kanelbullarna. Och de är inte bara en kulinarisk njutning utan också en visuell fest. Att se Lilian i arbete när hon kavlar ut degen, breder ut smör- och sockerfyllningen och skickligt formar de karakteristiska knutarna är som att bevittna en mästare i sitt esse. Efter bara tio minuter i ugnen fylls bageriet av deras oemotståndliga doft. 

Klicka här för receptet: Klassiska kanelbullar

När Lilian har kavlat ut degen och smort den med smör- och sockerblandningen viker hon den flera gånger för att blanda ihop allt.
Lilian lägger de ännu råa, konstfullt sammanflätade kanelbullarna på en bakplåt från Nordwik, som hon sedan sätter in i ugnen.
Här kan du se den svenska kocken och bagaren Lilian Sagerfors presentera en färdig svensk kanelbulle på en tallrik.

Ett recept som inspirerar 

Under åren har Lilian fulländat sitt kanelbullsrecept och inspirerats av andra bagares tekniker för att skapa sin egen version. Trots sina framgångar är hennes passion för bakning lika stark som alltid, och hon experimenterar ständigt med nya idéer för att hålla sina bakverk fräscha och spännande. Även under vårt besök är hon upptagen med att ta emot en leverans av mjöl som kommer att räcka i ungefär två veckor. ”Det är alltid lika spännande,” säger hon med ett skratt. 

Här kan du se ett skivat gyllenbrunt briochebröd på en träskiva från Nordwik.
Lilian erbjuder en fin tygpåse för sitt Ekenäs Hantverksbageri, på vilken hennes bageri och trädgården med gäster har avbildats konstnärligt.

En upplevelse att minnas 

När vi lämnar Lilians bageri ger hon oss generöst några kanelbullar att ta med hem – en påminnelse om vår tid i ett av Sveriges mest charmiga bagerier. En sak är säker: detta kommer inte att bli vårt sista besök. Om du någonsin befinner dig i närheten av Ekenäs, missa inte chansen att uppleva Lilian Sagerfors enkla men mästerliga sätt att baka. Det är en resa – och en smak – som verkligen är värd att uppleva. 

Photos: Elof Martinsson

Anja Wahnig
Skribent

FLER BAKTILLBEHÖR

Visa mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*