FRI FRAKT ÖVER 495 KR
★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 60 DAGAR
Om Albin Edberg
Albin Edberg tävlade tillsammans med Tommy Myllymäki i prestigefulla Bocuse d’Or 2014/2015 och är idag team manager för Svenska Juniorkocklandslaget.
Med erfarenhet från internationella toppkrogar som Per Se i New York och Djuret i Stockholm har Albin byggt upp en djup förståelse för hantverket – inte minst när det gäller japanska knivar.
I den här serien delar han med sig av sina bästa tips och tekniker för att hjälpa dig använda rätt kniv till rätt råvara.
1. Yanagi – för tunna skivor
"Det krävs lite övning, men när du väl sätter det – då blir det perfekt"
Yanagikniven är framtagen för att skära tunna, precisa skivor – perfekt för sashimi, sushi eller andra råa fiskrätter. Det långa, smala bladet ger minimalt motstånd i snittet och gör att du får ett rent, snyggt resultat utan att förstöra råvarans struktur – en favorit bland sushikockar!
2. Deba – för att klyva ben
"Klarar både av att knäcka ben, och filéa ur fisken"
Debakniven är en kraftfull japansk kniv som används främst till att stycka fisk – inklusive att skära igenom ben. Det tjocka, tunga bladet ger stabilitet och kontroll, vilket gör den idealisk för att filéa hel fisk med precision. En robust specialistkniv för dig som jobbar med hela råvaror.
3. Santoku – tre uppgifter
"Santoku på japanska betyder faktiskt 'tre uppgifter' och de tre uppgifterna är – skära, tärna, hacka"
Santokukniven är den japanska varianten av den kinesiska grönsakshackaren, och fungerar utmärkt för alla typer av grönsaker. Det raka bladet gör den särskilt bra för att hacka, skiva och tärna med raka snitt. Samtidigt är den tillräckligt mångsidig för att användas även till kött och fisk.
Knivar för alla kök
Kockkniven
"Din bästa allroundspelare i köket – från stort till smått"
Kockkniven är en självklar bas i varje knivsamling och klarar det mesta – från att skiva kött och hacka lök till att finfördela örter. Det långa, lätt rundade bladet gör det enkelt att jobba med gungande rörelser, vilket ger bra kontroll och tempo i matlagningen.
Allkniven
"När kockkniven känns för stor, eller skalkniven för liten"
Allkniven är utmärkt till alla möjliga matförberedelser, som att skära grönsaker, frukt eller bär, hacka lök eller finputsa kött. Allkniven är lätt att arbeta med och är ett utmärkt val när du inte behöver en kniv med speciella skäregenskaper.
Fortsätt handla Se alla knivar
Fortsätt läsa Visa alla guider
Ta del av recept Visa alla