FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Bli medlem – få 100 kr rabatt på ditt första köp

Inspiration/Guider/

Japanska knivar från Bunmei: Albin Edberg guidar dig rätt

Yanagi, deba, santoku – varje japansk kniv har sin specifika roll i köket. Tillsammans med kocken Albin Edberg går vi igenom de vanligaste typerna, vad de är bäst på och hur du använder dem på rätt sätt.
måndag 2 juni 2025
Dela artikel

Om Albin Edberg

Albin Edberg tävlade tillsammans med Tommy Myllymäki i prestigefulla Bocuse d’Or 2014/2015 och är idag team manager för Svenska Juniorkocklandslaget.

 

Med erfarenhet från internationella toppkrogar som Per Se i New York och Djuret i Stockholm har Albin byggt upp en djup förståelse för hantverket – inte minst när det gäller japanska knivar.

 

I den här serien delar han med sig av sina bästa tips och tekniker för att hjälpa dig använda rätt kniv till rätt råvara.

1. Yanagi – för tunna skivor

"Det krävs lite övning, men när du väl sätter det – då blir det perfekt"

 

Yanagikniven är framtagen för att skära tunna, precisa skivor – perfekt för sashimi, sushi eller andra råa fiskrätter. Det långa, smala bladet ger minimalt motstånd i snittet och gör att du får ett rent, snyggt resultat utan att förstöra råvarans struktur – en favorit bland sushikockar!

2. Deba – för att klyva ben

"Klarar både av att knäcka ben, och filéa ur fisken"

 

Debakniven är en kraftfull japansk kniv som används främst till att stycka fisk – inklusive att skära igenom ben. Det tjocka, tunga bladet ger stabilitet och kontroll, vilket gör den idealisk för att filéa hel fisk med precision. En robust specialistkniv för dig som jobbar med hela råvaror.

3. Santoku – tre uppgifter

"Santoku på japanska betyder faktiskt 'tre uppgifter' och de tre uppgifterna är – skära, tärna, hacka"

 

Santokukniven är den japanska varianten av den kinesiska grönsakshackaren, och fungerar utmärkt för alla typer av grönsaker. Det raka bladet gör den särskilt bra för att hacka, skiva och tärna med raka snitt. Samtidigt är den tillräckligt mångsidig för att användas även till kött och fisk.


 

Knivar för alla kök

Kockkniven

"Din bästa allroundspelare i köket – från stort till smått"

 

Kockkniven är en självklar bas i varje knivsamling och klarar det mesta – från att skiva kött och hacka lök till att finfördela örter. Det långa, lätt rundade bladet gör det enkelt att jobba med gungande rörelser, vilket ger bra kontroll och tempo i matlagningen.

Allkniven

"När kockkniven känns för stor, eller skalkniven för liten"

 

Allkniven är utmärkt till alla möjliga matförberedelser, som att skära grönsaker, frukt eller bär, hacka lök eller finputsa kött. Allkniven är lätt att arbeta med och är ett utmärkt val när du inte behöver en kniv med speciella skäregenskaper.


 

Fortsätt handla Se alla knivar

Fortsätt läsa Visa alla guider


 

Ta del av recept Visa alla

 

RECEPT | JUNI 2025

Halstrad entrecote m. misodipp

Skapa känslan av en japansk izakaya – hemma i ditt eget kök. Här bjuder Johan Hedberg på saftig entrecote med riven vitlök, sushiris, misodipp och en krispig kålsallad.

 

RECEPT | JUNI 2025

Piggvar m. kombusmörsås

På jakt efter ett lyxigt middagsrecept? Testa Albin Edbergs Japaninspirerade piggvar! Kombinationen av krispig fisk, fräscha vårgrönsaker och en smakfull smörsås gör den här rätten perfekt. 

 

RECEPT | JUNI 2025

Tamago Sando: japansk smörgås

Louise Johansson ger oss den japanska klassikern Tamago Sando. En smörgås med fluffig äggfyllning och mjuka brödskivor som Louise smaksätter med misomajonnäs och malen vitpeppar.

 

RECEPT | JUNI 2025

Okonomiyaki med bacon

Comfort food på japanska! Okonomiyaki är en kålpannkaka med en perfekt balans mellan krisp, krämighet och umami. Johan Hedberg har hämtat inspiration till sitt recept ifrån Osaka.