FRI FRAKT ÖVER 495 KR

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in
Inspiration/Guider/Påskbord med plats för kreativitet

Påskbord med plats för kreativitet

torsdag 7 mars 2024
Dela artikel

Påsken närmar sig med stormsteg. För alla oss som älskar mat är det en av de stora högtiderna tillsammans med jul och midsommar. Påskbordet är förvånansvärt likt julbordet med den stora skillnaden att det är färre rätter. Ja, förutom äggen då som har en central plats på påskbordet – ingen annan tid på året äter vi mer ägg. Annars präglas påskbordet av de traditionella svenska smörgåsbordsrätterna: sill, gravlax, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse.

Men behöver det vara så egentligen? För mig är påsken ett utmärkt tillfälle att ta ut svängarna och göra plats för nya smaker. På julbordet brukar det bli svårt att klämma in något nytt. När senapssillen, syltorna, rödbetssalladen, dopp-i-grytan, skinkan och alla de andra måstena är på plats finns det oftast ingen plats över. På påskbordet däremot finns det inte lika många måsten. Och då kan vi göra plats för nya rätter som gärna samsas med de mer traditionella inslagen.

Här kommer 5 tips till ett kreativare påskbord.

1. Gör plats för de vilda primörerna

När vårsolen tittar fram blir man sugen på primörerna. Men i väntan på att sparrisen och den första färskpotatisen kommer får vi vara mer kreativa och snarare leta i skogen än i trädgårdslandet. Gör en klassisk nässelsoppa av de späda nässelskotten och servera med en kokt ägghalva. Eller gör en nässelpesto med mandel och västerbottenost – perfekt till gravad eller rökt lax. Nu är det också säsong för en av mina absoluta favoriter – ramslöken. Ramslöken som påminner om vitlök funkar i det mesta. Använd den i sillinläggningarna, gör en kaxigare gravlax eller smaksätt köttbullarna med den vilda vitlöken. Leta också efter vild gräslök som du kan servera till matjesillen, späda björklöv som du lägger istället för dill mellan filéerna när du ska steka strömming eller varför inte plocka kirskål och vänd ner vårsallad eller i en omelett.

2. Välj vårigare smak på sillarna

Sill- och strömmingsrecepten passar utmärkt att förnya med jämna mellanrum. Örter och citrus passar särskilt bra för att ge en frisk och vårig fräschör till de mer tunga traditionella smakerna. Gör en ramslökssill istället för vitlökssillen eller blanda pesto med crème fraiche och pressad lime till en härligt vårgrön pestosill.

3. Variera gravlaxen

Den traditionella gravlaxen mår även den bra av en vårigare smaksättning och även här passar det utmärkt med citrus. Prova också att inte grava den lika länge för att få en mildare och mjukare smak som gör sig bra till det lättare påskbordet. Eller varför inte skippa gravningen helt och servera en laxcarpaccio i stället? Fundera också på tillbehören. Kanske är det dags att låta gravlaxsåsen stå tillbaka för en frisk myntacrème?

4. Låt påsklammet spela huvudrollen

Lammet är en omistlig del av påskmaten. Tyvärr brukar den förpassas till en stek på påskdagen och sedan blev det inte så mycket mer. Mitt tips är att låta lammet helt enkelt ta större plats. Tänk att påsklammet ska ha samma plats på påskbordet som julgrisen har på julbordet. Skippa prinskorvarna och servera några goda lammkorvar istället eller byt ut de traditionella köttbullarna mot italienska lammfrikadeller i en mustig tomatsås. Den som vill ha ett dignande påskbord, kompletterar dessutom med en rökt lammbog.

5. Makeover av en klassiker

Gå ett steg ännu längre och gör om en gammal klassiker rejält. Själv skippar jag Janssons frestelse i år. Jag har länge tänkt att man borde kunna stöpa om den klassiska ansjovisgratängen i en modernare form. Jag älskar Jansson, men även en av de främsta klassikerna kan behöva en makeover någon gång. Så jag skred till verket. Då jag gärna inspireras av medelhavssmaker på våren var det rätt gjutet att ansjovisen skulle bytas ut till sardeller. Potatisen byttes ut mot palsternacka och selleri. De skarpa sardellerna gör sig fantastiskt bra med den ganska kaxiga palsternackan. Den gula löken fick ge plats för den gröna purjon. Men hur skulle jag göra med ströbrödstäcket? Det fick bli en ostgratinering istället i form av riven pecorino. Resultatet blev lysande och i år blir det premiär för Falkners frestelse.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Få 50kr rabatt*